Mezőgazdasági hírek

Felerősödhet a szürkerothadás a szőlőben

2021. augusztus 4., szerda

Július utolsó napjai kánikulai meleggel záródtak, majd egy hidegfront hatására enyhült a hőség. Egyenetlen eloszlásban szinte mindenütt hullott csapadék, de mennyisége néhány millimétertől a felhőszakadásig változott. Több tájegységben jéggel társult a vihar.

Almásokban az almamoly továbbra is folyamatosan rajzik, a fogott egyedek száma igen változó (3-48 db/hét). Az elmúlt héten ismét szaporodásnak indult a kétfoltos takácsatka népessége, jelenleg a lombozat 10-30 %-a fertőzött, levelenként 10-15 db kifejlett egyedet lehet látni. Ezek tojásrakása folyamatos. A lisztharmat és a varasodás fertőzés erősödése a korábbi melegben stagnált, a levelek 10-75 %-án észlelhetők a tünetek, közepes erősséggel. A gyümölcsökön gyenge-közepes a fertőzöttség, de az őszi-téli fajtákon indokolt a folyamatos védekezés. A különböző levélaknázó molyok rajzása jelenleg szünetel.

Csonthéjas kultúrákban a keleti gyümölcsmoly változatlanul folyamatosan rajzik, 3 naponta a feromon csapdák 7-65 darabot fognak, ültetvényenként változóan. A barackmoly jelenleg nem repül. Kissé erősödött a sztigminás levéllikasztó betegség, helyenként a levelek 30-40 %-a is fertőzött. Szórványosan a szilvafákon már megfigyelhető a polisztigmás vörösfoltosság is. A szilvamoly folyamatosan rajzik, a három naponkénti fogás 5-20 db/csapda között ingadozik. A korábbi hőség, szárazság és a fertőzés miatt helyenként erős terméshullás figyelhető meg.

A dió ültetvényekben a nyugati dióburok fúrólégy rajzása intenzívvé vált, a csapdák heti fogása 40-60 darab/ csapda. A megkezdett védekezéseket tovább kell folytatni, mert a rajzásban további erősödés várható az elkövetkező időszakban.

Szőlő ültetvényekben a kék fajták színeződése megkezdődött, bár még a fürtzáródás nem fejeződött be. A lisztharmat fertőzés a leveleken kissé erősödött (10-15%), a fürtökön gyenge a megbetegedés, ami elsősorban a másodkötésű fürtöket érinti. A peronoszpórás fertőzés a hőségnapokon stagnált, de a csapadékos periódus újabb fertőzési hullámot indított el, így a védekezések fontossága jelentőssé vált. A feketerothadás fertőzöttség még nem számottevő, de csapadékos periódusban felerősödhet. Fürtzáródás előtt fontos teendő, különösen jégverés után a szürkerothadás elleni preventív védekezés. Az új hajtásokon friss tünetekkel jelentkezik a szőlő levélatka valamint a kígyóaknás szőlőmoly.

Válogatás nélkül, szinte minden haszon-és dísznövényen tömegesen szívogatnak a zöld vándorpoloska, az ázsiai márványos poloska, az amerikai lepkekabóca kifejlett és lárvakorú egyedei. Az erősen fertőzött növényeken indokolt a védekezés az erősödés elkerülése érdekében.

A múlt héten ismét jelentős számban fogták a csapdák a selyemfényű puszpángmoly lepkéit. A heti fogás 8-10 darab is volt. Az elhúzódó rajzás miatt már indokolt a védekezés.

Forrás: agroforum.hu