Mezőgazdasági hírek

Felére zuhant a mezőgazdasági pótkocsipiac – a Fliegl továbbra is piacvezető

2020. augusztus 10., hétfő

Júliusban 127 új mezőgazdasági pótkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 46 százalékos csökkenés 2019 azonos időszakához képest – derült ki a Datahouse adatiból. Árnyalja a képet, hogy tavaly egész évben a július volt a legjobb hónap a piacon 234 darabos értékesítéssel, de a 46 százalékos csökkenés így is a legnagyobb idei havi alapú mínusz. A márciusi és a május 15, illetve 14 százalékos csökkenést hozott, a többi hónap éves alapon pluszt mutatott.A két évvel ezelőttihez képest nem sokkal, de kisebb, 37 százalékos a mínusz. Idén eddig összesen 835 mezőgazdasági pótkocsit adtak el, ami 11 százalékos mínusz éves alapon, a kétéves adatokkal összehasonlítva 27 százalékos a zuhanás a hét teljes hónap adatit vizsgálva.

Júliusban is a március óta piacvezető Fliegl nyerte az eladási versenyt, 39 darabbal és 31 százalékos piaci részesedéssel végeztek az élen. A Metal-Fach 15 darabbal lett második, míg a Pronar 14 darabbal harmadik. Az első tízbe a Brantner, az Oehler, a Farmtech, az Agrogép, a Joskin, a Labinprogres és a Bagodi Mezőgép fért be.

A teljes idei eladásokat nézve az első két helyen a Fliegl és a Pronar áll, az előző hónaphoz hasonlóan. A Metal-Fach azonban beérte az Agrogép márkát és a dobogó harmadik fokára állhatott. Mindkét márka 72-72 darabot adott el.A Joskin és a Framtech is ugyanott tart eddig idén, mindketten 36-36 darabot helyeztek forgalomba. Az Oehler egy helyet javítva hetedik, utána a Bagodi Mezőgép és a Labinprogres következik a listán. A hét havi összesített tizedik helyen holt versen alakult ki, a Zaslaw és a Brantner is 21-21 darab új mezőgazdasági pótkocsit adott el eddig idén. Az első hét hónapban 55 márka helyezett forgalomba legalább egy mezőgazdasági pótkocsit Magyarországon.

Tömegkategória szerinti bontásban toronymagasan a 10 és 30 tonna közöttiek vezetnek 593 darabbal, ami 71 százalékos piaci részesedés. A 3,5 és 10 tonna közöttiekből 142 darabot, a 0,75-3,5 tonnásakból 73, a 30 tonna felettiekből 18, a 0,75 tonna alattiakból pedig csupán 9 darabot adtak el eddig idén.

Szeretne értesülni a piacvezető Fliegl újdonságairól, akcióiról? A képre kattintva iratkozzon fel a Fliegl hírlevelére!

 

Forrás: agroforum.hu