Mezőgazdasági hírek

Fel van adva a lecke a magyar gazdáknak: ezt hamarosan mindenkinek meg kell lépni

2022. január 26., szerda

A CIBAKERT Mezőgazdasági Kft. alapvetően ipari zöldségnövények termelésére és integrációjára szakosodva, kizárólag öntözött körülményekre tervezte gazdálkodását. A vállalat a termelésben ma is három településen van jelen: Kétpón, Nagyréven, Kuncsorban. A termelés minden feltétele magas színvonalon biztosított – kiemelt jelentőségű adottságuk a teljes, 2000 hektáros megművelt terület öntözhetősége -, továbbá mindig nagy figyelmet fordítottak és fordítanak is a legkorszerűbb technikai fejlesztésekre, a precíziós gazdálkodás pedig elengedhetetlen számukra – vélekedik Subicz Ferenc, a cég alapító-tulajdonosa és ügyvezetője.

Termelésük meghatározó eleme a nagymagvú ipari zöldségnövények termesztése, de nagyon fontos a vetőmagtermelés továbbá a rendelkezésre álló gépi, öntözési és szállítási kapacitásokkal a szolgáltatási tevékenység folytatása is. A termesztett fajok közül legnagyobb volumene a csemegekukoricának van, emellett kiemelkedő a zöld- és fejtett bab termelése, ami kizárólag szántóföldi körülmények között, ipari célra irányul. A megtermelt árumennyiség 100 százalékát belföldi konzervgyáraknak és hűtőházaknak értékesítik. Subicz Ferenc az integrált növényvédelem és a precíziós gazdálkodás elkötelezett híve. Vállalkozásuk célja mindig a csúcsminőségű áru termelése volt, így ennek megfelelően fejlesztették gépparkjukat, és az egyre elterjedtebb precíziós gazdálkodást az elsők között kezdték meg az országban. Legfőbb motivációjuk az, hogy meg tudjanak felelni folyamatosan a partnereiknek, a bankoknak, a beszállítóknak és a dolgozóiknak is. Amiben pedig szintén egyedülállóak az az, hogy a 2050 hektárnyi területüket képesek 100%-osan öntözni.

Óriási kihívások előtt van minden ilyen termelőcég, mint amilyen mi is vagyunk. Ezért nagyon-nagyon fejleszteni kell, hatékonyságot kell növelni. Ennek a része volt a precíziós gazdálkodás bevezetése és az eszközpark lecserélése, hiszen hatékonyan dolgozni nem lehet, csak jó eszközökkel és világszínvonalú gépekkel. A dolgozói állománynak is felkészültnek és motiváltnak kell lennie ahhoz, hogy ez a rendszer hatékonyan tudjon működni. Én nagyon büszke vagyok a saját dolgozóinkra, mert ők képesek voltak megtanulni ezeknek a digitálisan felszerelt eszközöknek a kezelését és dolgozni velük minden nap – fogalmazott Subicz Ferenc, aki 2021-ben a Portfolio Agrárdíjak “Az év növénytermelője” kategória egyik jelöltje volt.

Forrás: agrarszektor.hu