Mezőgazdasági hírek

Fehér szamócát termesztenek Olaszországban

2022. október 17., hétfő

A Fruit Attraction számos eredménye közül az egyik, hogy Basilicata régióban elkezdik a fehér szamóca termesztését. Íze az ananászhoz hasonlít, innen a gyümölcs neve, pineberry.

“Érdekes megállapodást kötöttünk az amerikai EMCO CAL céggel, amely lehetővé tette számunkra, hogy Olaszországban kizárólagos licencjogosultjai legyünk a Florida Pearl pineberry termesztésének és forgalmazásának. A csupasz gyökerű friss növények átültetése néhány nap múlva kezdődik, így az első gyümölcsök karácsony környékén és májusig lesznek kaphatók. Az árajánlatok magasabbak, mint a piros szamócáé” – mondta Loris Gentile, a Gentile Group szövetkezet elnöke. “A következő szezonban csak néhány nagy kiskereskedelmi láncot és néhány általános piacot fogunk ellátni Észak- és Közép-Olaszországban. A termés egy kis részét, körülbelül 15%-át exportáljuk majd Németországba, Franciaországba és Ausztriába, hogy visszajelzést kapjunk a piaci szereplőktől és a végső fogyasztóktól az olasz termékekről, talán már a 2023-24-es kampányra is kiterjeszthetjük a projektet.” A pigmentáció hiánya azt jelenti, hogy a gyümölcsök húsa és héja fehér, ellenben az aszmagok pirosak.

“A fehér szamóca termőképessége hasonló a hagyományos piros szamócáéhoz, bár az osztályok kisebbek. Emellett a gyümölcsök sérülékenyebbek, ezért érzékenyebbek a dörzsölésre és a zúzódásra, különösen a melegebb időszakokban (április-május)”. Francesca Quinto, a Gentile Group társalapítója megjegyezte, hogy “a fehér szamóca leginkább a vendéglátói szektorban népszerű, de a friss fogyasztás is növekedni látszik. Nem az a küldetésünk, hogy a piros szamócát helyettesítsük, hanem hogy szélesítsük a bogyós gyümölcsök választékát. Észak-Olaszország más régióiban is szeretnénk elkezdeni termeszteni ezeket a gyümölcsöket, mivel ezek stratégiai szempontból jobb helyzetben vannak és közelebb vannak a piacokhoz”.

Forrás: agrotrend.hu