Mezőgazdasági hírek

Ezzel az újítással még több almát szüretelhetnek a gazdák: csak egy mobil kell hozzá

2019. szeptember 2., hétfő

Olyan mezőgazdasági alkalmazást fejlesztettek ki Szerbiában az almatermelők részére, amely a termesztéshez szükséges hasznos tanácsokkal látja el őket. Az applikáció öntözési, trágyázási és permetezési terveket is kínál a termesztőknek, figyelembe véve a meteorológiai, valamint éghajlati tényezőket. Az alkalmazás célja, hogy a szerb termesztők növeljék az alma terméshozamát.

Sok almatermesztőnek okoz évről évre fejtörést, hogy vajon mikor jön el a megfelelő időpont a gyümölcs öntözésére, trágyázásra és permetezésére – írja a magyarmezogazdasag.hu. Ezen kérdések megválaszolására, Szerbiában kifejlesztettek egy olyan mezőgazdasági alkalmazást, amely az almatermelőknek segíthet a különböző munkafolyamatok megfelelő időzítésében. Szerbiában az alma az egyik legfontosabb exportáru, Európában pedig a hatodik helyen áll az ország az alma terméshozamát tekintve, ezért is tartották fontosnak egy olyan applikáció fejlesztését, amellyel növelhető a terméshozam az egyre nehezített és változó körülmények között.

Az elmúlt évtizedekben nagyon sokat változott a klíma, a mezőgazdasági eszközök és a talajösszetétele. A gyümölcstermelők többsége azonban nem engedhetik meg magának, hogy szaktanácsadót fogadjon, és döntően a bevált tapasztalatokra támaszkodnak. A most kifejlesztett alkalmazás hasznos tanácsokkal látja el a termesztőket, célja pedig, hogy a korszerű mezőgazdasági technológiák minden termelőhöz eljuthassanak, ezáltal produktívabbá váljanak és időt takaríthassanak meg. Segítségével az almatermelők hasznos tanácsokkal készülhetnek fel a kihívásokra (legyen ez egy közeledő jégeső, betegség vagy kártevő), valamint a lehető legnagyobb terméshozamot és legkiválóbb minőséget érhetnek el.

A mobilalkalmazás öntözési, trágyázási és permetezési terveket kínál, melyek összhangban vannak a meteorológiai, éghajlati és egyéb tényezőkkel. A korszerű algoritmusok és műholdas felvételek segítségével felhívja a figyelmet a lehetséges kártevők, betegségek és szárazság megjelenésére. A bevitt paraméterek alapján jelezni tudja a szükséges ásványi alkotóelemek – nitrogén, foszfor, kálium, foszfor, kalcium és magnézium – mennyiségét a gyümölcsök megfelelő fejlődéséhez. Minden adatot és tevékenységet rögzít, így könnyen áttekinthetővé válik, mit és mikor végeztek a termelők. Ezzel a jövőbeli feladatok tervezése is pontosabbá válik. Az applikációt egyelőre főleg a szerb almatermelők használják, ugyanakkor már elérhető angol nyelven is.

Forrás: agrarszektor.hu