Mezőgazdasági hírek

Ezért érdemes a hazai árut választani

2020. augusztus 31., hétfő
A magyar mezőgazdaság egy hektárból származó jövedelme csak 53%-a az európai gazdákénak. Ezen kell változtatni, hiszen, ha csak alapanyag előállító marad, alacsony jövedelmezőséggel a hazai agrárszektor, akkor a fiataloknak nem lesz vonzó ez az ágazat – mondta Nagy István agrárminiszter a “Válaszd a hazait” kampány nyitórendezvényén Dunaharasztiban.

Fotó: BNE

A vásárlók tudatos döntéseikkel, a hazai termékek választásával tudják erősíteni a magyar gazdaságot, jövedelmezőbbé tenni a hazai agrár  szektort.

Nagy István  beszélt arról is, hogy a világjárványban is megmutatta a magyar mezőgazdaság, hogy képes az önellátásra. A hazai élelmiszer-termelés sikeresen vette az akadályokat és gyorsan reagált a megnövekedett igényekre is. Hozzátette:

a kormány célja, hogy a „hazai élelmiszer-ellátás gerincét a családi gazdaságok, a magyar élelmiszer-előállító és feldolgozó, kis- és középméretű vállalkozások alkossák”.

Ficsor Árpád Dunaharasztiban lévő családi gazdaságát választotta az agrártárca a “Válaszd a hazait” kampány nyitóhelyszínének. Az ország egyik legkorszerűbb szarvasmarhatelepén az istállóban robotok gondoskodnak a jószágokról.

Az agrárminiszter azt mondta, hogy tudatos fogyasztói döntésre van szükség a magyar mezőgazdaság erősítéséhez. Szavai szerint a magyar termékek vásárlásával, nem csak egy értékteremtő munka végeredményét kapjuk, hanem

támogatjuk a magyar családokat, hozzájárulunk a magyar gazdaság fejlődéséhez, erősítjük a város és a vidék kapcsolatát és óvjuk a környezetünket, mivel nem több ezer kilométerről érkeznek az áruk.

Fotó: BNE

Nagy István elmondta, hogy a „lokális termékek előállítása és – értékesítése fontos szerepet játszik az adott térség fenntarthatóságának, kulturális szokásainak, identitásának megőrzésében, ezért a vidék fejlődésének egyik kiemelkedő tényezője”.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu