Mezőgazdasági hírek

Ez már a jövő: hamarosan ilyen gépek tarolhatják le a földeket

2022. szeptember 2., péntek

A mezőgazdaságban évek óta egyre komolyabb problémát jelent a munkaerőhiány, amely – az időjárás után – a legnagyobb befolyással van arra, hogy milyen időablakokkal rendelkeznek a gazdálkodók az egyes munkálatok elvégzésére. Mivel az időjárás befolyásolására egyelőre kevés lehetőség mutatkozik, a nagy mezőgazdasági gépgyártók inkább az ágazatot sújtó másik nagy probléma, a hiányzó munkaerő pótlására kezdtek megoldást keresni. Erre az egyik lehetőség az úgynevezett robottraktorok koncepciója lehet, amelyről az utóbbi években egyre többet lehetett hallani. De mik is ezek a gépek valójában, milyen változatai léteznek már, vagy vannak fejlesztés alatt, és úgy általában, mikorra várható, hogy elterjedjenek a földeken?

A mezőgazdasági ágazat szereplőinek évek óta egyre nagyobb gondokat okoz a hektikus időjárás és a munkaerőhiány. Mindkettő nagyban befolyásolja az egyes munkálatok elvégzését, ahogy azt is, mennyi ideje van ezekre a gazdálkodóknak. És bár a munkaerőhiány okozta problémákat átmenetileg ki lehet váltani a több műszakos, jóformán éjjel-nappal üzemelő gépekkel, ez hosszútávon nem tűnik jó megoldásnak. Ennek megoldására (is) rukkoltak elő a mezőgazdasági gépgyártók a robottraktorok koncepciójával. Ez voltaképp egy olyan gépet takar, amely a hagyományos traktorok valamennyi feladatát képes ellátni a földeken, egyetlen apró különbséggel: a vezetéséhez nincs szükség emberi jelenlétre. Az elgondolás szerint szerint ezek a gépek vagy önállóan, vagy az előzetesen beléjük táplált utasítások alapján, esetleg a fejlett mesterséges intelligencia segítségével úgy is el tudják látni a feladataikat a földeken, hogy közben nem figyel rájuk folyamatosan egy emberi kezelő.

A robottraktorok fejlesztésével számos mezőgazdasági gépgyártó foglalkozik, ennek alapvetően két nagy iránya van. Az egyik út, a már meglevő traktorok “felokosítása”, szenzorokkal és algoritmusokkal, amelyek a betáplált utasítások követésétől a tényleges önvezetésig és mesterséges intelligenciával megtámogatott döntéshozatalig terjed. Ennek előnye, hogy nem kell új gépet vennie a gazdáknak, ugyanakkor a nagyobb teljesítményű traktorát is fel tudja javítani. A másik azon robottraktorok köre, amelyeknél már vezetőfülke sincs, és az emberi kezelő legfeljebb távirányítással tudja vezérelni a gépet. Ezek jellemzően kisebb méretű és teljesítményű gépek, amelyek viszont kevésbé tömörítik a talajt, illetve gyakran környezetbarátabb a működésük, mint a feljavított hagyományos traktoroké. Természetesen léteznek hibrid megoldások is, amelyek e két megoldás között próbálnak meg egyfajta arany középutat találni.

Forrás: agrarszektor.hu