Mezőgazdasági hírek

Ez lesz a jövő húsmarhája?

2021. január 4., hétfő

Válasz lehet a klímaváltozásra az Ausztráliából származó húsmarhafajta, a murrey gray, amely létrejötte egy véletlennek köszönhető. Jól bírja a szélsőségesen meleg nyarakat, a sztyeppei körülményeket, színe és pigmentáltsága védi a napsugárzás káros hatásaitól. Kiváló a táplálékhasznosítása és a vágási aránya, a húsa pedig igazi gasztronómiai csemege.

A Murray folyó környékéről származó húsmarhafajta története 100 évre tekint vissza, hazánkban viszont mindössze 5 éve van jelen. A korszerű állattenyésztésben jelentős szerepe lehet a  fajtának, mert jól tűri a klímaváltozás hatásait – állítja Mihalecz András, a murray grey fajta hazai tenyésztésének meghonosítója.

A Rio Alto Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta, hogy a  murray graynek három színváltozata van.

Az ezüstösen csillogó szín kiváló fényvisszaverő képességgel bír, így jelentősen csökkenti a napsugárzás káros hatásait.

A pigmentáció szempontjából fontos, hogy a körmök feketék, a szutyok (orr alatti rész), illetve a tőgye is sötét színű, miáltal védett a napsugárzással szemben. A tőgy pigmentáltsága nagyon fontos szempont főként akkor, ha domboldalon legelnek a tehenek, ahol könnyen leéghet a tőgye, amitől elrúgná magától a borjút. Sötét karika, ókula van a szeme körül, ez pedig a szembetegségek ellen védi.

A murray gray nagyszerű a takarmányhasznosítási képessége, és nagyobb a növekedési erélye számos versenytársához képest. Vékony csontozata van, ami jelentősen hozzájárul a jó vágási eredményeihez. Nagyszerű szaporodásbiológiai mutatói vannak, jellemző rá a könnyű ellés és a nyugodt vérmérséklet.

A húsa gyönyörűen márványolt, versenyképes a legjobb minőségű húsmarhákéval.

Észak-Amerikában és Kanadában rendszeresen mérik a húsmarhafajtákat és vizsgálják a feldolgozás utáni gasztronómiai élményt is. Az eredmények szerint aberdeen angus és a murray gray kitűnik a többi fajta közül, éllovasok ezen a vizsgálatok során.

Fotó: BNE

Mihalecz András murray gray állománya  60 anyaállatból és mintegy 40 borjúból áll. Öt évvel ezelőtt öt darab nőivarú egyedet vásárolt Nagy-Britanniából, és száz fagyasztott embriót Ausztráliából, illetve Kanadából. Ennek köszönhetően dinamikus volt a létszámnövekedés.

Az utóbbi években többen kaptak kedvet a fajta tenyésztéséhez Magyarországon. Jelenleg több százas tiszta vérű murry gray állomány található hazánkban.

A murray grey fajta a brit húsmarhatípushoz sorolható annak ellenére, hogy Ausztráliából származik. A közepes testméretű szarvasmarhák közé tartozik. A kifejlett tehén 500-600 kilós. Az üszők 14-15 hónapos korukra elérik a 350 kilót, és akkor már termékenyíteni is lehet őket. A tenyészbikák gyakorta elérik az egy tonnát. Megjelenésükben az angushoz hasonlítanak, és a vágási hatékonyságuk is azzal versenyez. A 65 százalékos vágáskori kihozatal könnyen elérhető a murray greynél.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu