Mezőgazdasági hírek

Ez a világ legnépszerűbb húsmarhája

2020. október 7., szerda
Nem igényli az istállóban tartást, kiváló a húsa, remekül hasznosítja a takarmányt, tartható soványabb legelőkön is. A többi között ez az oka annak, hogy a világban a legnépszerűbb húsmarhafajta a hereford.

Magyar Gábor és családja Váralján

Fotó: BNE

Magyar Gábor családi gazdálkodó a Mecsekben, Váralján tartja a herefordjait. Azért is választotta ezt a fajtát, mert nem kell drága beruházással istállót építeni a számukra, egész évben a legelőn tarthatók. Az ellés idején is mindössze egy nagyobb szalmadombot építenek, hogy ott születhessenek meg a borjak.

A hereford fajtát a világ több, mint 60 országában tartják. Állománya meghaladja a 250 millió üszőt és az 50 millió törzskönyvezett egyedet.

A fajta kialakítása több mint negyedévszázados múltra tekint vissza. Gyökerei a Nyugat-angliai Herefordshire megyében vannak.

Kialakításánál cél volt, hogy egy gazdaságosan takarmányozható, remek súlygyarapodásra képes, jó legelőkészségű, korán tenyésztésbe vehető és jó szaporasági tulajdonságú húsmarhafajtát alakítsanak ki, amely képes kielégíteni az ipari forradalom korszakában jelentősen megnövekedett élelmiszeriipari keresletnövekedést. Angliában 1846-ban adták ki az első törzskönyvet hereford marhának. Ám akkoriban még nagyobb testűek voltak a herefordok. Az 1700-as években még az 1200-1300 kilogrammos egyedek se voltak ritkák. Ám a később a tenyésztésben a kisebb méretűeket preferálták.

Napjainkban egy hereford tehén élőtömege 500-600 kg között van. Színeződése jellegzetes, szabályos tarka.

Alkalmas a gyenge minőségű legelők hasznosítására is, sőt elsősorban a szélsőséges klímájú, más szarvasmarhával nem hasznosítható területek marhája.

A fajta népszerűségét jelzi, hogy létszáma meghaladja az összes húsmarha fajta együttes létszámát. Magyarországon az 1950-es évektől tenyésztik, szerepe az extenzív területek hasznosításában rejlik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu