Mezőgazdasági hírek

Exportra is bőven jut a magyar gabonából idén

2019. július 10., szerda

A tavalyihoz hasonlóan idén is ötmillió tonna búzatermés várható Magyarországon, ezzel pedig nemcsak az ország ellátása biztosított, de exportra is bőven jut – mondta Nagy István agrárminiszter a Vas megyei Bükön rendezett aratóünnepen.

Mint a tárcavezető felidézte, tavaly ősszel még arról szóltak a híradások, hogy “porba kellett vetni a búzát és az őszi kalászosokat”, a téli csapadékhiány pedig tetőzte a problémákat. Március végén 100-150 milliméternyi csapadék hiányzott a földekről, ami csak májusban pótlódott – tette hozzá. Az előzetes becslések szerint azonban az időjárási viszontagságok ellenére a nyári aratású szántóföldi növényekből, mintegy 1,7 millió hektárról összesen 8 millió tonna termés betakarítása várható – közölte a miniszter.

Nagy István hangsúlyozta: országszerte több mint hatvanezer gazdálkodó számára jelenti az egész éves munka megkoronázását a megkezdett aratás. A szántóföldi növénytermesztés az egész magyar mezőgazdaság egyik legfontosabb ágazata, amely érdemben járul hozzá a nemzetgazdaság egészének sikeréhez – jelentette ki.

A szaktárca adatai szerint az idei év első négy hónapjában 478 millió euróra nőtt az ország gabonaexportból származó külkereskedelmi többlete.

Forrás: nak.hu