Mezőgazdasági hírek

Év végi elcsendesülés előtt

2020. december 14., hétfő

Az év vége közeledtével folyamatosan lassul a kereskedés a világ terménypiacain és a hét első felében jellemzően csökkenő árakat láthattunk. A hét vége élénkebb lett, a vételek kerültek fölénybe és ez megállította a jegyzések csökkenését.

A héten kiadott becslésében az USDA (az USA Mg-i Minisztériuma) nem közölt váratlan számokat – a korábbi ausztrál rekord búza-termés és a dél-amerikai javuló csapadék-ellátottság már benne volt a várakozásokban. Megerősítést kapott az alacsonyabb orosz export-lehetőség búzából és az ukrán kukorica betakarítása is gyakorlatilag véget ért.

A hét végi áremelkedést az tudta elindítani, hogy Oroszországból érkezett hírek szerint export-vám kivetését fontolgatják. Ennek oka, hogy a belső áremelkedésnek szeretnének gátat szabni, amit leginkább a búzaexport korlátozásával lehet elérni. Az egyéb termékekre nem terveznek export-vám kivetését, igaz a kukorica vagy az egyéb gabonaféle vagy olajosmag exportja nem olyan jelentőségű, mint a búzáé.

Az európai gabonakereskedők szervezetének a héten megjelent előrejelzése alapján a 2021-es évben a búza termésmennyisége akár 10 millió tonnával lehet nagyobb, mint amit idén betakarítottak. Ez a becslés a vetésterület 1,3 millió hektáros emelkedése mellett magasabb átlaghozammal is számol. A nyugat-európai területeken a búzavetések állapotát jobbnak látják most, a franciaországi növényállományok 96 %-a volt jó és kiváló állapotban, míg egy éve ez csak 73 % volt. Hasonlóan jó helyzet jellemzi az árpát is és ez a jövő évi várható termésben is jelentkezhet majd, a kissé alacsonyabb várható hozam mellett is nagyobb lesz a termés.A piaci áraknál ismételten szerepet kapott, hogy a pénzügyi alapok tevékenysége megint inkább vételi jellegű volt és ez nem csak Európára volt igaz. Az USA-beli tőzsdéken is most inkább a vételek domináltak, amit a már említett orosz vám bevezetéséről szóló hír indított el. Ez megint a ’vedd-a-hírt-add-a-tényt’ gondolatmenetre utal és ezért is lehet csak rövidtávú az áremelkedés és a tények ismeretében gyorsan változhat az árak alakulásának trendje.

Az egyes termények főpiaci jegyzéseinek alakulásában a devizapiaci folyamatok is szerepet kaptak, az USD erősödése segítette az exportőröknél az árbevétel emelkedését, míg az EURO-ban kereskedő régióknál ez nem jelentett áremelkedést – így nálunk sem, ami táblázatunkban is tükröződik.

A hazai helyzetet végiggondolva sem tudok sok újról beszámolni – továbbra is nagy a csend, az eladók már megkezdték a Karácsonyi szünetet, legalábbis az ajánlatok mennyisége alapján. A vételi oldalon még lehet hallani érdeklődésekről, de lassan már mindenki fedezte igényét és az év végi szállítások jelentenek már csak feladatot.

A nemzetközi piaci árak alapján az itthoni árak még mindig gyakran túlértékeltek, a korábbi árfelfutások korrekciója még nem következett be. A korrekcióra az olajosmagvaknál kisebb, a gabonaféléknél nagyobb esélyt látok, a készletek nagysága kérdéses, de várhatóan 2021-ben megint lesz eladási szándék és akkor új trend jöhet.

Forrás: agroforum.hu