Mezőgazdasági hírek

Európai fölény az olívabogyó-termelésben

2021. január 29., péntek

Spanyolország, Olaszország és Marokkó a globális piacon a három legjelentősebb olívabogyó-termelő ország. A tíz legjelentősebb olívabogyó termelőből négy az Európai Unió tagja.

Spanyolországban egy év alatt 5,96 millió tonna olívabogyót termeltek, ezzel világelsők is lettek az ibériaiak. A rangsor második helyét Olaszország szerezte meg 2,19 millió tonnával, a harmadik helyet pedig Marokkó szerezte meg 1,91 millió tonnával. Utánuk Törökország következik a listán 1,52 millió tonnával – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát.

TOP 10 olivabogyót termelő ország (tonna)

Az ötödik helyen Görögország áll 1,23 millió tonnával, majd Egyiptom következik 1,08 millió tonnával. A hetedik helyen egy újabb EU-s állam, Portugália áll 997 ezer tonnával. A lista végén Tunézia 877 ezer tonnával, Algéria 869 ezer tonnával és Szíria 844 ezer tonnával áll.

Az olajfa csonthéjas terméséből állítják elő az olívaolajat. Az olajfa a Mediterráneum leghosszabb életű fája; nem ritkák az ezer éves példányok sem.

Forrás: agroforum.hu