Mezőgazdasági hírek

Európai brojlertenyésztési hálózat

2023. január 9., hétfő

Hálózatot hoztak létre az európai brojlertenyésztés megerősítése érdekében. A BroilerNetet a Friedrich Loeffler Állatjóléti és Állattenyésztési Intézet munkatársa, Karin von Deylen mutatta be Hannoverben, a 2022-es EuroTier kiállításon.

Tágabb értelemben véve a BroilerNet az európai brojlerágazat ellenálló képességének és fenntarthatóságának a megerősítéséről szól

– mondta Karin von Deylen. E cél érdekében nemzeti és nemzetközi szintű innovatív legjobb gyakorlatokat dolgoznak ki a hálózhat tagjai a gyakorlat számára.

A BroilerNet hálózat tagjai három fő területet kutatnak: a brojlertartás környezeti fenntarthatóságát, az állatvédelmi és állajólléti vonatkozásait, és a gazdálkodást. Az új európai hálózat attól különleges, hogy az üzletág összes európai érintettjét mozgósítja, személyeket és szervezeteket egyaránt.

A projektnek 25 résztvevője van 13 uniós tagországból. Minden országban van egy tudományos és egy gyakorlati partner, amelyek tizenkét országos innovációs hálózatot hoznak létre. Az országos hálózatokat baromfitelepek, gazdálkodói szövetségek, tanácsadók, kutatók és állatorvosi szakemberek alkotják. Azonkívül mindhárom fő témában pán-európai szakértői hálózatot hoznak létre.

A fenntarthatósági hálózatot Olaszország vezeti, az állatjólétit Németország, az állategészségügyit Spanyolország.

A nemzeti innovációs hálózatokban a brojlertermeléssel kapcsolatos ötleteket és innovatív gyakorlatokat gyűjtik össze, amiket a három szakértői hálózat külön-külön értékel, és azok értékelése alapján végzik el költség-haszon elemzésüket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu