Mezőgazdasági hírek

Esőt csináltak Srí Lankán

2019. április 20., szombat
Srí Lanka sikeres mesterségeseső-kísérletet hajtott végre a sziget teatermesztő hegyvidékén, ahol a legtöbb vízi erőmű is található – adta hírül az alternativenergia.hu. Az ország energiaügyi minisztériuma a mesterséges eső segítségével a száraz évszakban előforduló áramkimaradásokat szeretné így elkerülni.
A Srí Lanka-i légierő egy gépe az egyik vízierőmű tározója fölött, 2400 méteres magasságban kémiai anyagokat juttatott a felhőkbe, 45 perces esőt létrehozva – közölte a tárca szóvivője. A múlt hét óta az ország számos területén előfordultak egy-két órás áramkimaradások, mivel a rendkívüli szárazság miatt az erőművek tározóiban leapadt a vízszint. A thaiföldi szakemberek segítségével indított kísérleti projekt keretében az elkövetkező két hétben többször is megpróbálnak majd mesterséges esőt létrehozni az ország hegyvidéki részén, ahol a legtöbb vízierőmű található, és ahol a híres ceyloni teát is termesztik.

A hírben nem szerepelt, hogy milyen kémiai anyagot használnak esőcsinálásra. A műcsapadék előállítása nem újkeletű, hiszen az első mesterséges hóesést 1946. november 16-án hozták létre a General Electrics kutatólaboratóriumában. Szárazjeget szórtak szét a felhőkben, annak a szemcséin a felhőben lévő apró vízcseppek összeálltak és hullani kezdtek. Azóta nem sokat változott a módszer, ma is így próbálnak idő előtt esőt fakasztani a felhőkből. A legfontosabb különbség, hogy már nem csak szárazjeget, hanem más kémiai anyagokat is használnak, például ezüst-joidot.