Mezőgazdasági hírek

Eső miatt estek az árak Chicagóban

2021. június 25., péntek

Szinte egyértelmű eladói fölény alakult ki az agrárpiacokon csütörtökön. Chicagóban a búza 1,4 százalékot, a kukorica 1,6 százalékot, a szójabab pedig 1 százalékot vesztett értékéből. A repce ezzel szemben kivételt jelentett a maga 4 százalékos áremelkedésével. Európában a malmi búza ára 1,1 százalékkal, a kukoricáé 1,5 százalékkal, a repcéé pedig 0,4 százalékkal mérséklődött. A takarmánybúza kurzusa is csökkent.

Csütörtökön esett Chicagóban a kukorica, a, szója és a búza ára, ezt az Egyesült Államok középnyugati vidékének legfontosabb termőterületein tapasztalható eső okozta, és az előrejelzések szerint további záporok várhatók, amelyek a kritikus fejlődési szakaszokban növelik a terméskilátásokat – közölték a kereskedők.

“Azt hiszem, a nagy kiterjedésű esőzések megerősítésként érkeztek azokra a területekre, amelyek valóban súlyos helyzetben voltak” – mondta Chuck Shelby, a Risk Management Commodities elnöke. „Egyszerűen jó volt az időzítés” – tette hozzá a szakember.

A befektetési alapok felszámolták az árupiacokon fennálló long, azaz áremelkedésre spekuláló pozícióikat, mivel a piacok átestek a kulcsfontosságú lélektani határokon, ezzel is tovább fokozva a gyengülés mértékét.

A bőséges globális búzakészletről érkező hírek is nyomás alá helyezték az árakat. Oroszország, a világ legnagyobb búzaexportőre megkezdte 2021-es gabonatermésének betakarítását, remek kilátásokkal.

Az egyik vezető moszkvai tanácsadó cég, a Sovecon 2,2 millió tonnával, 84,6 millió tonnára emelte az oroszországi 2021-es búzatermésre vonatkozó előrejelzését.

Európában hasonló tendenciák érvényesültek, sőt itt mind a négy főbb agrártermék, a malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza ára is mínuszban zárt. Egy tonna malmi búza Párizsban a szeptemberi határidőre 2,25 eurót vesztett értékéből, így 204,5 euróba került egy tonna. A forgalom meglehetősen élénk volt az elmúlt napokhoz képest, ugyanis 20 945 kontraktust kötöttek a kereskedők a parketten. Decemberre majdnem másfélszer ekkora volt az érdeklődés, ugyanis 29 116 üzletkötés jött létre. Erre a határidőre 2,5 eurós tonnánkénti mínuszt követően 205,25 eurós árszint alakult ki. A kukorica piacán is az eladók uralták a piacot, a 241,5 eurós záró érték 3,75 eurós lejtmenetet jelentett. A repce kereskedésében a 2,25 eurós értékcsökkenés 505,25 eurós záró értéket eredményezett. Londonban a takarmánybúza piacán hasonló tendenciák érvényesültek, a 180,95 angol fontos tonnánkénti záró érték 2,25 angol fontos csökkenésnek felelt meg.

Forrás: agroforum.hu