Mezőgazdasági hírek

Erre a fejlesztésre már régóta szüksége volt a zöldségtermesztőknek

2019. február 9., szombat
Komposztálható, papíralapú takarítófóliát fejlesztett ki a zöldségtermelők számára egy ír cég. A fólia az eddig használt polietilén helyett fenyőrostból készül, az előzetes kutatások szerint pedig több esetben is nőtt a terméshozam, ahol a komposztálható fóliát használták.

Egy ír csomagolóanyagokat gyártó cég komposztálható, papíralapú takarófóliát fejlesztett ki a mezőgazdasági ágazat számára. Az új fólia tökéletes az eddig használt műanyag helyettesítésére, amelyet döntően a zöldségtermesztők használnak. A talajtakaró használata nagyon fontos a növénytermesztés során, megakadályozza ugyanis a gyomnövények növekedést, és megtartja a talaj hőmérsékletét.

A takarófóliák többsége polietilénből készül, amelynek az eltávolítása nehéz és költséges, ugyanakkor szinte mindig maradnak belőle kisebb darabok a talajban az eltávolítás után, amelyek komoly veszélyt jelentenek a táplálékot kereső állatok számára. Az új,komposztálható fólia ezzel szemben a helyi erdőkből származó fenyőrostból készül. Ez azt jelenti, hogy környezetbarát, biztonságosan lebomlik, és az alapanyag miatt kitűnő komposztként funkcionál a növények számára. Emellett az előzetes tesztek kimutatták, hogy jelentősen nőtt a terméshozam is azokon a területeken, ahol az új fóliát használták.

Forrás: agroinform.hu