Mezőgazdasági hírek

Elvetettük a kukorica fajtabemutató parcelláit

2020. május 11., hétfő
Április 28-án, a kellemesen meleg, napsütéses, enyhén szeles napon sikeresen elvetettük a Bábolnai Gazdanapokra szánt kukorica fajtabemutató 33 parcelláját, valamint az egyes nemesítőházak hibridjeit elválasztó 7 és 2 szegélyparcellát, tehát összesen 42 parcellát.

A vetést sürgette, hogy a meteorológiai előrejelzés másnapra esőt jelzett, így a kiállítás rendezője, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok szakemberei úgy látták jónak, ha még aznap, biztonságosan, az optimális időtartományban elvetik a bemutató sort.

A házigazda Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a kiállítást szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. az idén is megszervezi a Bábolnai Gazdanapokat szeptember 10-12. között.

Mivel ebben az évben a járványügyi helyzetre való tekintettel elmaradtak a kiállítások, szakmai összejövetelek, bízunk benne, hogy a Bábolnai Gazdanapok lesz idén az őszi szezon legnagyobb agrártalálkozója. Úgy gondoljuk, hogy tovább emelné a rendezvény rangját és szakmai értékét, ha a bevált egykori gyakorlatot felidézve a fajtaválaszték, illetve az elérhető vetőmagok megismerésének lehetőségével is kiegészítjük.

A gépegység Case IH+ Matter Mac

A fajtabemutató a kiállítás egyik kiemelt szakmai programja lesz, és a fajtabemutatóra jelentkező, és arra vetőmagot küldő nemesítő cégek természetesen maguk is szervezhetnek oda bemutatót a partnereiknek.

A kiállítás szervezői már a múlt év decemberében meghirdették a vetőmag-nemesítőknek és -forgalmazóknak a bemutatón való részvétel lehetőségét.

A szervezésbe besegített az IKR Agrár Kft. fejlesztési csapata, amely kísérletei révén egyébként is szoros kapcsolatban áll az országban tevékenykedő szinte valamennyi nemesítő vállalattal. Azt kértük, hogy a nemesítők 3-4 legújabb és legígéretesebb hibridjükkel jelentkezzenek a bemutatóra, hogy a kísérleti terület homogén lehessen, és a látogatók érdeklődése is fenntartható legyen. Örömmel konstatáltuk, hogy nyolc intézmény jelentkezett – a legjelentősebbek is! – amelyek összesen 33 újdonságot, vagy legfeljebb 1-2 éve forgalomba hozott hibridet mutatnak majd be.

A fajtaismeret szerepe az utóbbi években – a globális klímaváltozásokkal összefüggésben – érezhetően felértékelődött.

A gazdák saját bőrükön érzékelik, hogy a tudatos és körültekintő fajtaválasztás – aminek része a megfelelő tenyészidő, a termőképesség és a termésbiztonság, azon belül kiemelten a szárazságtűrés, de figyelembe veszi az éréskori vízleadási dinamikát, és a csövek egészségi állapotát is – meghatározó a hibrid profittermelő-képessége szempontjából. A nemesítőházak eddig nem látott nagyságú szellemi és anyagi tőkét fektetnek be a lehető legtökéletesebb hibridek előállításáért, aminek az évről évre megújuló és egyre jobb fajtakínálat az eredménye.

A bőséges fajtakínálat azonban csak akkor kamatoztatható, ha ismerjük termesztési céljainkat, és ahhoz ki tudjuk választani a lehető legjobb fajtákat.

Ehhez a komoly szakmai feladathoz szeretne segítséget nyújtani a Bábolnai Gazdanapok fajtabemutatója.

Porfelhő takarja a vetőgépet

A fajtabemutató vetését gondos, körültekintő előkészítés előzte meg. Még februárban egyeztettük a fajtabemutató vetőmagjainak beküldési határidejét, a vetési sorrendet pedig sorsolással határoztuk meg. A Ménesbirtok vezetői kötelezettséget vállaltak a terület szakszerű előkészítésére.

A vetésre gyakorlott és jól ismert vállalkozót kértek fel, aki egy új, 6 soros MaterMacc típusú vetőgéppel dolgozott, amit 7 centiméteres vetésmélységre és 74 900 mag/ha kivetésére állított be.

A vetés előtt hektáronként 250 kilogramm Corn Starter műtrágyát szórtak ki a területre. A kezdeti beállítások és kipróbálások után a vetést dél körül tudtuk megkezdeni, azután pedig este 8-ig megállás nélkül folyamatosan dolgoztunk, amit egyedüliként a fel-feltámadó, változó irányú szél és a nyomában képződő hatalmas porfelhők nehezítettek, de végül sikerült még aznap befejezni a vetést.

Tehát megtettük az első jelentős lépést a Bábolnai Gazdanapok sikeréért.

Természetesen a továbbiakban is gondunk lesz a fajtabemutató szakszerű ápolására és védelmére. A jelenlegi koronavírus okozta járványhelyzet miatt, a kora nyári, nyári szakmai bemutatók nagy valószínűséggel elmaradnak, de a szeptember 10-12-ei rendezvény megtartására már reális esély van, és a kukoricák is “be tudnak mutatkozni”.

Érdemes hát készülni rá a szervezőknek, és még inkább a látogatóknak, akik az idén most már komplett, a biológiai alapokkal is kibővített szakmai betekintést kaphatnak a magyar agrárium fejlődésébe a Bábolnai Gazdanapokon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu