Mezőgazdasági hírek

Eltűnnek a madarak vidékről

2019. január 31., csütörtök
Kevesebb mint a felére csökkent a szántóföldi madarak száma Európában egy friss tanulmány szerint.

Az Európai Unióban 1980 és 2016 között a szántóföldi madárfajok – mint például például a mezei pacsirta, a bíbic, a mezei veréb és a seregély – állományának mintegy 56 százaléka eltűnt – derült ki a nijmegeni székhelyű Európai Madárszámlálási Tanács (EBCC) adataiból. A szervezet megfigyelései egyeznek a német szövetségi környezetvédelmi hivataláéval, amely szintén a vidéki területeken jellegzetes madárfajok egyedszámának csökkenéséről számolt be.A Német Természetvédelmi Szövetség (Nabu) szerint Németországban 1980 óta a szántóföldi madárfajok egyedszáma több mint 40 százalékkal esett vissza. Ausztriában a BirdLife madárvédelmi csoport szintén mintegy 40 százalékos csökkenésről számolt be.

A német környezetvédelmi hivatal szerint a madárállományok csökkenésének fő oka a területek intenzív mezőgazdasági felhasználása.

Az EU-hoz később csatlakozott tagállamoknál a Természetvédelmi Szövetség szerint még rosszabb a helyzet, mint nyugat-európában.

A mezei pacsirta száma is megfogyatkozott 

A Nabu vezetője kiemelte, hogy ezek a számok azért is riasztóak, mert a madarak jelenléte megmutatja, mennyire egészséges egy-egy terület. Az állomány nagyságának visszaesése pedig azt jelzi, hogy sivárrá váltak a mezők és szántóföldek, ahol sok madár nem talál többé költő- és élőhelyet, illetve táplálékot. A Nabu ezért egyrészt az Európai Unió támogatáspolitikáját okolja, ami szerintük még inkább elősegíti az intenzív, környezetet szennyező mezőgazdasági termelést.

Az EU agrárminiszterei január végén Brüsszelben tárgyalásokat fognak folytatni a 2021-2028 közötti közös agrárpolitika környezetvédelmi intézkedéseiről.

Forrás: agroinform.hu