Mezőgazdasági hírek

Elefántcsontpart fölényesen vezet a kakaótermelők listáján

2021. február 8., hétfő

Globális szinten Elefántcsontpart a legnagyobb kakaótermesztő ország, keleti szomszédja Ghána csak a második, míg a harmadik helyet már nem közép-afrikai, hanem dél-kelet ázsiai ország, nevezetesen Indonézia szerezte meg a globális rangsorban.

Elefántcsontpart 2,2 millió tonna kakaót termett, ezzel magabiztosan számítanak elsőnek ebben a rangsorban. A második helyen álló Ghána ennek a mennyiségnek kevesebb mint negyven százalékáét, 812 ezer tonnát termel egy évben. A félmilliós határt átlépte a képzeletbeli dobogón harmadik Indonézia is, amely 784 ezer tonnával járult hozzá a világ kakaótermeléséhez – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát.

TOP10 kakaótermelő ország (tonna)

A listán negyedik Nigéria 350 ezer tonnás terméssel, míg az ötödik helyen Ecuador áll 284 ezer tonnával. A TOP 10 mezőny második felét Kamerun nyitja 280 ezer tonnával, majd Brazília következik 259 ezer tonnával. Peru nyolcadik 136 ezer, Kolumbia kilencedik 102 ezer, a Dominikai Köztársaság pedig tizedik 89 ezer tonnával.

Forrás: agroforum.hu