Mezőgazdasági hírek

Eladói fölény az agrárpiacokon

2020. június 11., csütörtök

Chicagóban a búza ára 1,4 százalékkal, a kukorica kurzusa 1,7 százalékkal, míg a szójabab ára 0,1 százalékkal csökkent. Párizsban is inkább az eladók kerültek fölénybe, a malmi búza, a takarmánybúza és a kukorica ára is csökkent. A repce piacán stagnált a kurzus.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) jobb termésre számít a legtöbb agrárterméknél, mint amire korábban számítottak az elemzők. Ez a korábban jósoltnál nagyobb termékkínálatot jelenthet, ami az árak csökkenését okozta az agrártőzsdéken.

Az USDA heti terményhelyzetről szóló jelentését hétfőn az amerikai piac zárása után adták ki. Eszerint az amerikai kukoricatermelés 75 százalékát jónak vagy kiválónak értékelték, a múlt heti 74 százalékkal szemben. Ez összhangban áll a Thomson Reuters átlagos elemzői becslésével. A szójabab esetében az USDA a termés 72 százalékát jónak vagy kiválónak értékelte, a múlt héten 70 százalék után. A tavaszi búza 82 százalékát jónak vagy kiválónak értékelték, meghaladva az elemzők várakozásait, amely 80 százalékon állt. Az őszi búza 7 százalékát már betakarították, egy hete ez az adat 3 százalék volt. A termés 51 százaléka jó vagy kiváló minőségű, ez 1 százalékpontos heti emelkedés.

„Az USDA jelentése nem tartalmazott megdöbbentő meglepetéseket, így az első korrekciókat követően az ilyenkor szokásosnál magasabb árak kialakulás valószínű az árupiacokon” – nyilatkozta Ted Seifried, a The Zaner Ag Hedge Group agrárpiaci elemzőcég stratégiája.

A középnyugati termőterületekre heves esőzéseket jósolnak, ami javíthatja a talajviszonyokat.

Nem volt jó kereskedési nap a párizsi árutőzsdén sem.  A malmi búza, a takarmánybúza és a kukorica ára is csökkent a következő határidőre, miközben a repce ára nem változott. A malmi búza árjegyzése 1,5 euróval a 184,5 euró/tonnás értékre húzódott vissza, ez az érték csak 25 eurócenttel marad el a napi minimum értéktől. Az átlagosnál enyhén élénkebb forgalmat tapasztalhattak a parketten, összesen 15 083 kontraktus jött létre. A takarmánybúza ára 50 eurócenttel a 162 eurós értékre csökkent. A kukorica 169,25 euró/tonnás ára 50 eurócentes csökkenés után alakult ki. A repce ára maradt a 378,75 euró/tonnás értéken.

Forrás: agroforum.hu