Mezőgazdasági hírek

El kell távolítani a moníliás gyümölcsöt!

2021. szeptember 15., szerda

A talajokban alig található nedvesség, ami a növények érése és a cukorképződés szempontjából aggályos. A tartós szárazság miatt a zöldségfélék fejlődésének biztosítása csak öntözéssel valósítható meg. A jelenlegi időjárás most elsősorban a kártevőknek kedvez, viszont több kártevő már befejezte idei szaporodását.

Almában az almamoly rajzása befejeződött, már nem repülnek a feromon csapdákba, viszont az utolsó peterakásból származó hernyók még károsítják a termést almában, körtében és dióban egyaránt. Ennek következtében egyre több a lehullott gyümölcs és a gyümölcsmoníliás termés a fákon és a fák alatt. Ha lehetséges, távolítsák el a beteg gyümölcsöt, mert további fertőzést képes okozni más gyümölcsféléken is.

Alaposan lecsökkent a keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly repülése is, csupán töredéke a korábban megfigyelthez képest. Az almát, körtét, szilvát folyamatosan szüretelik, így itt már nincs lehetőség kémiai beavatkozásra a kártevők és betegségek ellen, a birs érése viszont még várat magára. 

Ennél a gyümölcsnél szükség van a keleti gyümölcsmoly elleni kezelésre a csekély rajzás ellenére. Sokszor a kívülről egészségesnek látszó gyümölcsben több hernyó is károsít, így nem csoda, hogy mielőtt még megérne, a monília megfertőzi a hernyók okozta seben keresztül.

A diófák alatt is gyarapszik a megfeketedett termés, melynek oka elsősorban a nyugati dióburok légy. A kártevő ugyan még rajzik, de csökkenő a tendenciája.

A tartós meleg felgyorsította a szőlő érését, így majd minden fajtát szüretelnek. A tarka szőlőmoly már hetek óta nem rajzik, alacsony a friss lisztharmat és peronoszpóra fertőzés, az is inkább a hónaljhajtásokra korlátozódik. A szürkerothadásnak szintén nem kedvez a jelenlegi időjárás, fertőzött bogyó és fürt alig akad. Annál nagyobb a darazsak és a hangyák okozta kár, ami ellen kétséges hatékonyságú bármi nemű védekezési mód.

Továbbra is a poloskák a legaktívabbak a zöldség- és gyümölcsféléken, nagyon sok a poloska szívásnyom a paprikán, a paradicsomon és az almástermésű gyümölcsökön. Zöldségféléken a sárga folt a jellemző, gyümölcsökön az elhalt folt a termés felületén.

A vége felé közelít a selyemfényű puszpángmoly nyári rajzása, mely június eleje óta tart, emiatt a kerttulajdonosok többszöri védekezésre kényszerültek a hernyók ellen.

Forrás: agroforum.hu