Mezőgazdasági hírek

Egyre többet tudnak a sofőr nélküli mezőgazdasági gépek

2020. október 28., szerda

A 2020-as évtized egyértelműen az önvezetés megjelenése és széleskörű elterjedése irányába hajtja a járműgyártókat. 2030-ra ez a megoldás már valószínűleg nem lesz ritka látvány a magyar szántóföldeken sem. A legizgalmasabb ilyen szerkezetek a különféle betakarító gépek, melyek már most is elérhetőek.

A haszonnövény-termesztés egyik kulcsművelete a betakarítás, így ezen a téren – nem meglepő módon – különösen nagy számú és különböző intelligens megoldás áll rendelkezésünkre – írja Petrás Gábor, aki ízelítőnek több, a John Deere cég által kifejlesztett intelligens rendszert is bemutat ennek kapcsán – írja az Origo.

A gyárilag beszerelt automata kormányzás a legtöbb önjáró John Deere gépen elérhető, így a betakarítógépeken is.

MIVEL KAPÁS KULTÚRÁKNÁL BETAKARÍTÁSAKOR KEVÉS LEHET A MŰHOLDAK JELE A SOROK KÖVETÉSÉHEZ, HA A VETÉS NEM AUTOMATA KORMÁNYZÁSSAL TÖRTÉNT, EZÉRT A KOMBÁJN AUTOMATIKUS SORKÖVETÉSSEL MINDIG KÖVETI A KULTÚRA SORAIT, AMÍG KAP ERRŐL JELET A GÉP.

Ha ez megszűnik, akkor a rendszer automatikusan visszaáll az elméleti nyomvonalra. A gép – az optimális terhelése érdekében – a haladási sebességét is tudja változtatni, sőt a motorterhelés mellett figyeli a cséplőrendszer terhelését, valamint a veszteségeket is, és ezekből optimalizálja a működését.

Fotó: JCB

Az interaktív kombájnbeállító rendszer segít a felhasználó igényének megfelelően optimálisra kalibrálni a cséplőrendszert, csak meg kell adni neki a szemtisztaságot, a szemtörést, a szemveszteséget és a szalmaminőséget, illetve ezek prioritásait, továbbá a betakarítási körülményeket.

EGYES GYÁRTMÁNYOK MÁR KÉPESEK AUTOMATIKUSAN IS SZABÁLYOZNI A CSÉPLŐRENDSZERT AZZAL, HOGY A MAGTARTÁLYBA KERÜLŐ TERMÉNY MINŐSÉGÉT FOLYAMATOSAN ELLENŐRZIK.

A gépkihasználás szempontjából fontos a magtartály gyors és zökkenőmentes ürítése is, melynél a traktor sebességét és irányítását a kombájn mozgásához kell hangolni. A terménytáblán dolgozó átrakókocsik folyamatosan érzékelik a kombájnok haladását és azok magtartályszintjét, így idejében elindulhatnak oda, ahol legközelebb szükség van rájuk. Egymás hatókörébe érve gombnyomásra szinkronba kerül a két gép mozgása, így biztosítva a terménysugár pontos illeszkedését.

A távoli kijelző-hozzáférés lehetővé teszi, hogy a gépkezelőn kívül más is lássa a fedélzeti számítógép kijelzőjén megjelenő adatokat, így gyors és pontos beállítási tanácsok adhatók a kezelőnek akár az üzemeltetés, akár hibaelhárítás során.

Forrás: agrotrend.hu