Mezőgazdasági hírek

Egyre súlyosabb csapadékhiány

2022. március 16., szerda

Száraz, hűvös időjárás jellemezte az elmúlt két hetet. Országszerte fokozódott a már eddig is súlyos csapadékhiány, és számottevő változás a következő napokban sem várható, hacsak nem az, hogy az éjszakák az eddigieknél is több fokkal hidegebben alakulnak.

Márciusban az átlagosnál néhány fokkal hidegebb idő lelassította a növények februárban beindult fejlődését, az előttünk álló fagyos reggelek azonban így is veszélyt jelentenek a korai gyümölcsfák már megpattant rügyeire.

Északkeleti áramlással hideg, többnyire száraz légtömegek áramlottak fölénk az elmúlt egy hétben is. Hószállingózás vagy gyenge eső, havas eső, havazás fordult csak elő. A lehullott csapadék mennyisége viszont csak szerdán haladta meg néhol a keleti országrészben az 1 mm-t, északkeleten reggel átmenetileg be is havazódott a táj, de az ország túlnyomó részén semmi csapadék nem esett még márciusban. Az átlagosnál 10-30 mm-rel szárazabb január, és a hasonlóan száraz február után ez már súlyos csapadékhiányt jelent.

Az elmúlt három hónapban 30-80 mm-rel esett kevesebb az ilyenkor szokásos mennyiségnél, és vastagabb, 5-10 cm-t elérő hótakaró sem alakult ki a tél folyamán.

A talajok az egyelőre még kismértékű párolgás illetve a növényzet nyugalmi állapota miatt a rendkívül száraz felszíni záróréteg alatt még tartalmaznak nedvességet, de a tél során nem töltődtek fel kellő mértékben nedvességgel. A felső egy méteres réteg telítettséghez képesti vízhiánya 30-80 mm között alakul, és egy esetleges tavaszi vagy nyári aszály során ennek komoly következményi lehetnek, mivel a növények a mélyebb talajrétegekből sem fognak tudni kellő mennyiségű nedvességet felszívni.

A hőmérséklet is az ilyenkor szokásos értékek alatt alakult, március első dekádjában 2-4 fokkal volt hidegebb a sokéves átlagnál.

Visszatértek a fagyos éjszakák, a fagyzugos területeken gyakran -5 fok alá hűlt a levegő, és nappalonként sem voltak jellemzőek 10 fok fölötti maximum értékek, de például hétfőn a legtöbb helyen az 5 fokot sem érte el a legmelegebb órák hőmérséklete.

A jellemzően jól telelt őszi vetéseknek igen nagy szükségük lenne már számottevő csapadékra. A felfagyás veszélye a következő napokban is fennáll, sőt tovább fokozódik.A nagy napi hőingás, kemény éjszakai fagyok és enyhe nappalok mellett a talaj felső, száraz rétege naponta megemelkedik, majd lesüllyed, aminek következtében az őszi vetések gyökérzete károsodhat.

Az igen enyhe, az átlagosnál több fokkal melegebb februári időben a korai növények, mint a mogyoró és az éger már virágozni kezdtek, a som és a csonthéjas gyümölcsök rügyei megpattantak, a déli országrészben már fehérbimbós állapotban vannak. Azóta a hidegben a fejlődésük ugyan megtorpant, de az előttünk álló fagyos éjszakákon így is rügykár keletkezhet a korai csonthéjas gyümölcsösökben.

Az előttünk álló napokban egy nagy kiterjedésű anticiklon alakítja időjárásunkat. Jellemzően napos, száraz időre van kilátás, jövő keddig esély sincs semmi csapadékra. Északkelet felől igen hideg levegő áramlik fölénk a magasban, ezért már csütörtök estétől a hét további részében kemény éjszakai fagyokra lehet számítani, hajnalonként sokfelé -5 és -10 fok közötti minimum értékekkel, de a környezetüknél alacsonyabban fekvő fagyzugos tájakon -15 fokig csökkenhet a hőmérséklet. Nagy napi hőingás lesz a jellemző, nappalonként a napos időben pénteken csak 4-5 fokig, a hétvégén 4-9 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Hétfőtől melegedés kezdődik, bár továbbra is sokfelé lesznek éjszakai fagyok, de ezek mértéke csökken, napközben pedig egyre nagyobb területen melegszik 10 fok fölé a levegő.

A szél pénteken még sokfelé lesz élénk, a szombattól a jövő hét közepéig viszont jellemzően mérsékelt marad. Jövő szerdán érheti el térségünket egy légörvény, melyhez kötődően néhány milliméter csapadék is hullhat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu