Mezőgazdasági hírek

Egyhetes mélyponton a szójabab ára

2022. június 15., szerda

Amerikában csökkentek az árak, míg kontinensünkön vegyes összkép alakult ki a terménypiacokon. Chicagóban a búza 2 százalékkal, a kukorica 0,1 százalékkal, a szójabab 0,6 százalékkal, a repce pedig 1,5 százalékkal lett olcsóbb. Európában a malmi búza olcsóbb lett, a kukorica ára stagnált, a repce és a takarmánybúza ára viszont emelkedett.

Az amerikai határidős szójabab egyhetes mélypontra került kedden, a gabona ára pedig csökkent a gyengülő pénzügyi piacok nyomása és az infláció miatti aggodalmak kapcsán. A második egymást követő napon a részvények veszteségei és a gazdasággal kapcsolatos aggodalmak segítettek lefelé húzni a szója határidős jegyzésárát, miután az olajos magvak ára rekordmagassághoz közeledett a múlt héten.

Az S&P 500 nem tudott emelkedni a hétfői erős eladási hullám után, a Federal Reserve kulcsfontosságú politikai nyilatkozatára is figyeltek a befektetők.

Elemzők szerint a határidős búzára további nyomást gyakoroltak a szezonális eladások az aratás idején, mivel az Egyesült Államok síkvidékén a hőség felgyorsítja az őszi búza termésének érését.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) hétfőn közölte, hogy az őszi búza betakarítása 10%-ban fejeződött be vasárnapra, szemben az egy héttel korábbi 5%-kal, és elmarad az ötéves 12%-os átlagtól.

A határidős búzaügyletek oldalazhatnak, ahogy a betakarítás előrehaladtával a piaci szereplők pedig arra várnak, hogy teljesebb képet kapjanak a globális termelésről – mondta Arlan Suderman, a StoneX fő nyersanyag-közgazdásza.

Az USDA az amerikai kukoricatermés 72%-át jó vagy kiváló állapotúnak minősítette, ami 1 százalékponttal alacsonyabb az egy héttel korábbinál, és a Reuters konszenzusának átlaga alatt van.

A hőség elősegíti a gyors termésfejlődést a kukoricaövezetben – áll az USDA időjárás-jelentésében. Elemzők abban bíznak, hogy az Egyesült Államok nagy termést ér el, mivel Oroszország Ukrajna elleni inváziója megzavarta a Fekete-tenger gabonaexportját, és megemelte az élelmiszerárakat. A háború legalább három szezonra globális búzahiányt fog okozni – mondta Ukrajna mezőgazdasági minisztere a Reutersnek.

Európában a malmi búza 392,25 euróba, a kukorica 335,75 euróba, a repce 769 euróba, a takarmánybúza pedig 299,75 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Forrás: agroforum.hu