Mezőgazdasági hírek

Eget veri a repce ára az EU-ban és Kanadában is

2021. február 24., szerda

460 euró/tonnás repceárakat – Matif, 2021.02.15. – utoljára több mint hét évvel ezelőtt, 2013 márciusában láthattunk Európában, de Kanadában is az égig nőttek. 738 CAD/tonnás (482 EUR/t) repceárakat ott sem láttak – 13 éve – 2008 márciusa óta. Ez egyértelműen mutatja az extrém hiányt Kanadában, ami még a kimondottan szűkös európai ellátási szinten is túlmutat.  

Rövid áttekintés:

– 6 hónappal az új betakarítás előtt szinte üresek a kanadai raktárak, a magas árak miatt a gazdák a szokásosnál korábban és több repcemagot adtak el.

– Elemzői vélemények szerint a rally még nem ért véget, ami jól látszik az új termés tekintetében lekötött határidős pozíciókból (2021. november).

– A 2021-es aratás európai termőterülete alig nagyobb, mint a tavalyi, ugyanakkor a sok téli csapadék és kemény fagyok sem támogatják jelenleg a nagyobb termést így idén sem számíthatunk az tavalyinál számottevően nagyobb termésre, ezért a készletek várhatóan alacsony szintre fognak beállni.

– Strategy Grains az EU és Nagy-Britannia 2020/21-es repcetermését 18,3 millió tonnára becsüli, ami szerény növekedés a tavalyi évhez képest, az átmenő készletek növekedését nem tudja támogatni ez a termésmennyiség.Forrás: https://www.zmp.de/en/exchanges/matif/matif-rapeseed_future

Az okok

Egyrészt a repce követi a szójabab árfolyamát, amely az összes olajos magot húzza magával.

Másrészt az európai repcepiac majdnem ugyanolyan szűkös készletekkel rendelkezik, mint a világ legnagyobb termelője és exportőre, Kanada, ahol az ó termés már majdnem kifogyott a raktárakból, 6 hónappal az új termés előtt.

A nemzetközi árak másik, a szójajegyzések melletti mozgatórugója a globális készletek meredek csökkenése. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) legfrissebb becslései szerint ezek a legalacsonyabbak az elmúlt 5 évben.

Kanadában a legutóbbi öt év legkisebb termése volt a tavalyi, ennek ellenére Kína decemberben több mint kétszeresére – 1,2 millió tonnára – növelte vásárlásait. 2021 kezdete óta a kanadai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint az repceexport majd egy harmadával haladta meg az előző évek átlagát.

Mindezek következtében a repce határidős jegyzései (2021. május) a héten 738 CAD/tonnára (482 Euto/tonna), 13 éves csúcsra emelkedtek, és elérték a nyersanyagok 2008-as rekordboomja óta nem látott szintet. A repceolaj iránti erős kereslet arra késztette a kanadai növényiolaj gyártókat, hogy nagyobb mennyiségeket dolgozzanak fel belföldön, ami tovább szűkíti a kínálatot. A kanadai statisztikai hivatal a jelenlegi szezon végi kanadai készleteket 1,2 millió tonnára becsülte, szemben az előző évi 3,5 millió tonnával.A Strategy Grains európai elemzőcég februári becslése szerint az Európai Unió és Nagy-Britannia új termése meghaladhatja a 18 millió tonnát (a rekord 20 millió tonna), ami körülbelül egy millió tonnával több a tavalyi termésnél. Mindazonáltal a vetés körüli kedvezőtlen – aszály – körülményeknek köszönhetően a termőterület az átlagosnak megfelelő 5,5 millió hektár körül alakul. Egyelőre még az sem világos, hogy az Európát a télen kétszer is sújtó hidegbetörések (ez most az amerikai búzaállományokban is komoly károkat okozhat) mennyire károsíthatták az állományokat. Mindenesetre a jelenlegi áremelkedésben az északi féltekét sújtó hidegbetörések okozta aggodalom is jócskán benne lehet.

Elemzői vélekedések szerint, a repce iránti kimondottan erős globális kereslet, az EU-t is komoly versenyre készteti – beszerzései kapcsán – más importáló országokkal, mint Kína, Mexikó, vagy Japán. Ez észrevehetően korlátozza az EU importlehetőségeit is.

A szűkös kínálat a repceárakat valószínűleg a szezon hátralévő részében is magasan tartja, bár a várva várt dél-amerikai szójabab betakarítás valószínűleg némileg mérsékelheti az árak dinamikáját. Ugyanakkor tudjuk, hogy Dél-Amerikában a betakarítás meglehetősen vonatottan indult és folyik, ami jelenleg a szója jegyzéseket is a magasban – hét és fél éves csúcson – tartja.

Forrás: agrarszektor.hu