Mezőgazdasági hírek

Egész Európát fenyegeti a madárinfluenza járvány

2020. január 6., hétfő

Egyre közelebb kerül országunk határaihoz a jelentős gazdasági kárral fenyegető madárinfluenza-járvány. Anglia mellett már Lengyelországban is felütötte a fejét a megbetegedés.

Bár a vírus hazai megjelenéséről egyelőre nem tudni, az országos főállatorvos szerint a baromfitartóknak már most fel kell készülniük erre, legfőbb járványvédelmi intézkedésként pedig gondoskodniuk kell állataik zárt térben tartásáról – írja a Magyar Nemzet.

Az elmúlt napokban ismét felütötte a fejét a madárinfluenza a kontinensen, december közepén Nagy-Britanniában, az év végén pedig Lengyelországban is azonosították a megbetegedést az elhullott állatokban. Bognár Lajos országos főállatorvos ezért azt tanácsolja a baromfitartó gazdáknak, hogy mielőbb gondoskodjanak állataik zártan tartásáról.

A szakember az M1 reggeli adásában elmondta: a betegség miatt egyelőre nem rendeltek el országos szinten zárlatot, megelőzésként azonban a baromfitartóknak érdemes gondoskodniuk arról, hogy állataik ne találkozhassanak vadon élő madarakkal.

– Ha a betegség közelebb kerül a határainkhoz vagy megjelenik az országban, az állomány védelme érdekében azonnal elrendeljük a zártan tartást – szögezte le az országos főállatorvos.

Ez a járvány megelőzésének az egyik legfontosabb lépése. A zárt térben tartott szárnyasok ugyanis jóval kisebb eséllyel fertőződnek meg, mivel nem érintkezhetnek a betegség terjesztéséért felelős vadmadarakkal.

Kulcsfontosságú az is, hogy a gazdák szigorúan betartsák az általános járványvédelmi szabályokat és jelezzék az állatorvosuknak vagy az állategészségügyi hatóságnak, ha állataikon bármilyen, betegségre utaló tünetet észlelnek.

Bognár Lajos közölte, hogy a külföldi esetek mindegyikében a vírus olyan válfaját azonosították, amely az emberre nem jelent veszélyt, a gazdasági kártétele azonban jelentős lehet.

A szakember szerint egyelőre elkerülte hazánkat a betegség, a baromfitartóknak azonban készen kell állniuk arra, hogy szükség esetén azonnal életbe tudják léptetni a járványvédelmi intézkedéseket. A Nébih korábban közleményben is figyelmeztette erre a gazdaságokat.

A hatóság szerint a telepeken a tenyésztőknek csak annyi állatuk lehet, amennyit elzárva tudnak tartani, a telepítések várható időpontjáról pedig előzetesen írásban tájékoztatniuk kell az állategészségügyi hatóságot.

Nem fordulhat elő, hogy a megengedettnél több szárnyas legyen egy istállóban, az ugyanis fokozza a járvány kitörésének esélyét. – A felelős állattartói magatartás, az előírások betartása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy hazánk megőrizhesse mentességét, és megelőzhető legyen a madárinfluenza-járvány kitörése – figyelmeztetett a hivatal.

Legutóbb 2016 őszén ütötte fel a fejét a megbetegedés hazánkban, a járvány 2017 tavaszáig tartott, néhány hónap alatt óriási pusztítást végzett az országban. A vírus miatt 2,66 millió szárnyast kellett megsemmisíteniük a hatóságoknak.

Az így keletkezett kár mértéke eléri a 11 milliárd forintot, ehhez adódik hozzá az állategészségügyi szerveknél jelentkező kétmilliárd forintos költség. Bár a megbetegedés a baromfiágazat valamennyi területét érintette, a legnagyobb kár a víziszárnyast tartó gazdaságokat érte.

Forrás: agrotrend.hu