Mezőgazdasági hírek

Egész Európában alig lesz barack az idén

2021. május 26., szerda

Csapadékosabbra fordult az időjárás az elmúlt héten, és ezzel országszerte megszűnt az egyre nagyobb gondokat okozó szárazság. A talaj víztartalma mára mindenhol megfelelő. Ennek is köszönhető, hogy az áprilisban jellemző hűvös, hideg, aszályos idő miatt a fejlődésben némileg elmaradott növények mostanra behozták a lemaradást.

A várva várt csapadék az őszi kalászosok fejlődését is gyorsította, a gazdálkodók pedig könnyebben el tudják végezni a vetéssel, növényvédelemmel kapcsolatos munkáltatokat – írja a Magyar Nemzet. A száraz, hideg időjárás a repcénél okozott nagyobb gondot, a növények elmaradottabbak a vártnál. A kukorica és a napraforgó fejlődése egyelőre kielégítő a szakmai beszámolók szerint.

A gyümölcsösökben itthon és Európában is jelentős fagykárok érték a fákat. A várható baracktermést évtizedek óta nem tapasztalt kiesés érte az egész kontinensen.Idehaza a szokásosnál jóval hűvösebb tavaszi időjárás a fagykároktól megmenekülő ültetvényeken is lelassította a fejlődést. Várhatóan hamarosan megjelennek a szakmai képviseletek ez évre előrejelzett, országos adatok alapján készített termésbecslései.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a csapadékos idő beköszöntével és az enyhe téli időjárás miatt idén is jelentős erőfeszítést kell fordítani a növényvédelemre.

Több területről a szakértők azt jelezték, hogya nem védett növények legnagyobb része már érintett valamilyen gombás, bakteriá­lis fertőzéssel.

Forrás: agrotrend.hu