Mezőgazdasági hírek

Drasztikusan növekszik a mezőgazdasági robotok piaca

2020. március 20., péntek

Az idén várható 7,4 milliárd dolláros forgalomról öt éven belül csaknem triplájára – 20,6 milliárd dollárra –növekedhet a mezőgazdasági robotok piaca a MarketsandMarkets előrejelzése szerint. 

A kutatók szerint a mezőgazdasági egyre növekvő automatizáltsága a szakképzett munkaerő csökkenése, valamint az internet és GPS-alapú technológiák egyre szélesebb körű megfizethetősége miatt törhet előre.

A prognózis hangsúlyozza: a mezőgazdasági ágazat világszerte egyre kevesebb fiatal pályakezdőt vonz, ugyanakkor a költségek folyamatosan emelkednek. Ez a mezőgazdasági robotok piacának növekedését is ösztönzi. Ugyancsak a lehetőségek bővülését jelzi, hogy ma már a különféle hardvereket, a pilóta nélküli légi járműveket, az önjáró traktorokat és egyéb automatizált mezőgazdasági berendezéseket központi menedzsment szoftverekkel hatékonyan össze tudják hangolni a szakemberek.

A legnagyobb növekedést az önvezető traktorok piacán és a mezőgazdasági drónok szegmensében várja a kutatás. Utóbbiak ma már nemcsak a földterület monitorozására, hanem konkrét beavatkozásokra, például növényvédő szerek kijuttatására is alkalmasak.

Ma a mezőgazdasági robotok piacán az Egyesült Államok az éllovas. Vezető szerepe a következő években sem fog csökkenni, viszont a közeljövőben – méreteiknél fogva – a dél-amerikai farmok invesztálhatnak majd nagyobb mértékben robotizált technológiákba.

Forrás: agroforum.hu