Mezőgazdasági hírek

Dohányágazat átmeneti támogatása

2022. április 13., szerda

Jogcím/intézkedés célja

A dohányágazat működéséhez és a COVID–19 világjárvány ágazatra gyakorolt gazdasági negatívumainak az ellentételezéséhez nyújtott támogatásról szóló 11/2022. (III. 25.) AM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) alapján a dohánytermelő legfeljebb a referenciaterülete után vissza nem térítendő átmeneti támogatást vehet igénybe.

Támogatás jogosultja

Az a dohánytermelő, aki/amely a dohány szerkezetátalakítási nemzeti programról és az azzal összefüggésben igényelhető csekély összegű támogatások feltételeinek megállapításáról szóló 53/2015. (IX.14.) FM rendelet alapján megállapított Burley, illetve Virginia dohány szerkezetátalakítási támogatási jogosultsággal rendelkezik, valamint megfelel a Rendelet 3. § (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek.

Támogatás mértéke

A referencia terület szerinti hektáronként legfeljebb 1 300 000 forint.

Általános információk

Az átmeneti támogatás általános feltételeit a koronavírus járvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került agrárvállalkozások és élelmiszer-feldolgozást végző vállalkozások részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének általános feltételeiről szóló 20/2020. (VI. 19.) AM rendelet írja elő.

A támogatási kérelmek 2022. április 11.-és 2022. április 25között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül nyújthatóak be a Magyar Államkincstárhoz.

Egy kérelmező kizárólag egy támogatási kérelmet nyújthat be.

A dohánytermelő a Rendelet 5. § (1) bekezdése szerinti döntésben megállapított támogatási összeget a 2023. február 1. és 15. között benyújtott támogatás kifizetése iránti kérelmével igényelheti az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül.

Forrás: agrarszektor.hu