Mezőgazdasági hírek

Digitális farm: a robotizáció jelenthet megoldást a munkaerőhiányra

2021. január 18., hétfő

Kína mezőgazdasága is számos problémával küzd. Csökkent a gabonatermesztés iránti lelkesedés, a világ legnépesebb országának vidéki területeinek társadalma egyre öregebbé válik, így új, fiatal munkaerőre égető szükség lenne a zavartalan termeléshez.

Szakértők szerint a munkaerőt nem, vagy csak jóval kisebb mértékben igénylő farmok jelentenének megoldást. A robotizáció hozzájárul a mezőgazdasági termelés hatékonyságának javításához, a munkások nélküli farmok az ország modern mezőgazdaságának, fejlődésének fontos központjává válhatnának.

A 23 millió lakosú metropolisz, Shanghai közelében nemrég megnyílt az első digitális farm, ahol kiképzett személyzet ellenőrzése mellett a rizsföldeken a robotok sikeresen be is takarították az első termést.

„Hamarosan a dolgozóinknak csak néhány gombot kell megnyomniuk, és a betakarítás automatikusan működik majd” – mondta Zhang Xu, Waigang város Mezőgazdasági Szolgáltató Központjának igazgatóhelyettese.A farmon eddig 33 hektár rizsföld robotizált művelését valósították meg, benne a vetés, a permetezés és aratás folyamataival. A hagyományos mezőgazdasági műveletekhez képest a személyzet nélküli hajtórendszerrel rendelkező mezőgazdasági gépek több mint 20 kilogramm magot spórolhatnak meg hektáronként.

Több mint 50 százalékkal csökkenthetik az üzemanyagköltségeket, a munkaerőköltségek több mint 65 százalékkal csökkenthetők, a földhasználati ráta pedig 0,5-1 százalékkal nőtt. A robot javítja a betakarítás pontosságát és csökkenti a betakarítási folyamat során két-három százalékos szemveszteséget is.

A tervek szerint 2022 végéig öt személyzet nélküli traktort, rizsátültetőt, permetezőgépet és betakarítót is átalakítanak a digitális üzem igényeihez. Ezen kívül a bemutató területet 264 hektárra bővítik, majd következik a promóciós szakasz, amely során a projekt technológiáját és platformját mutatják be és népszerűsítik.

Forrás: agroforum.hu