Mezőgazdasági hírek

Csúcsot döntött a növényexport

2022. január 31., hétfő

A dísznövényágazat független piacelemzője, a VGB Floridata exportstatisztikái alapján a holland virág- és növényexport nem kevesebb, mint 7,3 milliárd eurós rekorddal zárta a 2021-es évet. A vágott virágok exportértéke 25%-kal, 4,4 milliárd euróra, míg az élő dísznövényeké 17%-kal, 2,9 milliárd euróra nőtt.

Matthijs Mesken, a VGB egyik igazgatója úgy fogalmazott, hogy mindkét ágazat olyan mérföldkövet lépett át, amelyre nagyon büszkék, noha a rendkívüli növekedés oka elsősorban a termékek magasabb felvásárlási áraiban rejlik. Tartogatott nehézséget is a tavalyi év, hiszen a kereskedőknek meg kellett küzdeniük a magas szállítási költségekkel és a munkaerőhiánnyal.Idén is lesz miért aggódni; fokozott figyelemmel kísérik a kereskedők az oroszországi feszültséget, valamint a koronavírus-járvány és a brexit körüli fejleményeket és az ezekkel járó szigorított növényegészségügyi követelményeket.

Mindenki bízik viszont abban, hogy a fontos virágos ünnepekhez közeledve nem lesz hiány a termékekből, noha a magas gázárak miatt egyes termelők télen nem fűtik az üvegházakat, ez pedig a kínálat csökkenéséhez vezethet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu