Mezőgazdasági hírek

Csonthéjasok terméskilátásai

2023. június 14., szerda

Április elején mínusz 3 és mínusz 8 °C közötti fagyokat mértek a hazai gyümölcsösökben. A korán, március elején-közepén megkezdődött virágzás időszakában is voltak fagyos napok, ám az április eleji szállított fagy okozta az igazi károkat a hazai kajsziültetvényekben. A FruitVeB fagykárokról szóló felmérését a BASF szaktanácsadóinak megfigyeléseivel egészítettük ki.

A fagy egyetlen termőtájat sem kímélt meg, egyes helyeken (jellemzően az Alföldön) 90-100%-os terméskiesés várható, és a magasabban fekvő termőterületeken is gyakori a 60-70%-os veszteség, ami erősen fajtafüggő, illetve egyes helyeken a nagyon intenzív fagyvédelem csökkenteni tudta a kár mértékét. A kajsziültetvények fenológiai állapota a korábbi indulást követően a szokásosnak megfelelő, vagy attól egy-két nappal el is marad, mert a viszonylag korai indulást egy későbbi hűvös időszak fogta vissza. A legtöbb termőtájon nagyon erős a monília fertőzési nyomása, és ez a meggynél is problémát jelent majd az idén.

Nem csak a fagy okozott azonban kiesést. A tavalyi aszályt követően gyengébb volt a virágzás kajsziban és meggyben, illetve a virágzás körüli hűvös, csapadékos idő rontotta a megtermékenyülést.

Somogy megyében általában 30-40% körüli termésre számítanak. Bizonyos fajták jobban vészelték át a fagyokat, és ez eléggé független volt az elhelyezkedéstől vagy kitettségtől, leginkább az adott fenológiai állapot érzékenysége volt meghatározó. A körülményekhez képest jól vészelte át a fagyokat a Bergeron, a Bayoto, a Kioto és a Farbaly, valamint értékelhető mennyiségben maradt Bergarouge és Big Red. Súlyos fagykárokat szenvedtek a korai Tsunami, Spring Blush, Pinkcot, Mediabel, Ceglédi óriás és Harcot fajták.

Tolna megyében az alacsony hideg­igényű, korai fajták súlyos fagykárokat szenvedtek, a termékenyülésben kevesebb volt a probléma. A megyében mínusz 4 °C-os szállított fagyot mértek, de a középérésű fajták, mint például a Kioto, Bergeval viszonylag jól átvészelték. Gyenge közepes termés várható a Bergarouge és az Anegat fajtáknál. Üzemi szinten általában 30-40%-os termést várnak a gazdák a május eleji helyzet szerint. Kedvező esetben a betakarítás május utolsó napjaiban már megkezdődhet.

Június végén a Bergeval, majd a Kioto érése várható.

Győr-Moson-Sopron megyében a na­gyon korai fajták már januárban elfagytak, áprilisban mínusz 6 °C körüli fagy károsított, de mivel a fenológia jó tíz nappal hátrébb járt a szokásosnál, a Bergarouge és a Big Red viszonylag jól átvészelte a hidegeket és a Pinkcot is megmaradt. Általában 30-35% a május elején látható kár mértéke, Bergeronban és Kiotóban kevesebb, de hogy a stressz miatt mekkora lesz a hullás, csak később lehet pontosabban megmondani. Termékenyülési gondokról ebben a körzetben nem számoltak be.

Bács-Kiskun megyében a korai fajtáknál (Spring Blush, Pinkcot) teljes a fagykár, de itt még a középérésű Kioto is elfagyott a mínusz 6 °C körüli szállított fagyban. Az Alföld déli részén minden más csonthéjas is fagykárt szenvedett, sőt a korai almafajtákban is kárt tett a húsvét előtti csütörtökön érkezett hideg. A szőlőt is megcsípte a fagy.

Talán a szilva úszta meg legjobban az idei tavaszi fagyokat, kajszi és őszibarack alig marad az Alföldön.

Borsod megyében, az ország északi részén 40-70% közötti fagykárról számoltak be, a Bergeron és a Flavor Cot maradt a leginkább érintetlen. A Magic Cot, Wonder Cot állományai szinte teljesen elfagytak. Teljes a kiesés a gönci termőtájban, ahol a korai cseresznye is rosszul kötődött. Mezőkövesd környékén viszont 60-70% kajszi megmaradt. Itt is korai virágzás volt a jellemző, azután lelassult a fejlődés. A termékenyülés sem volt problémamentes a hóval fedett állományokban.

Tarolt a monília

Nagy gond a moníliafertőzés meggyben és néhol kajsziban, ami főként a permetezés időzítésén múlt. Aki nem kezdte permetezni fehérbimbós állapotban a meggyet, később már nem tudott időben beavatkozni az eső vagy a felázott talaj miatt. Szabolcsban az üzemi gyümölcsösökben, ahol szakszerű megelőző védekezést folytattak, körülbelül 10% lehet a moníliából eredő kár, viszont a házikertekben, szórványgyümölcsösökben, vagy a településeken ültetett sorfák esetében szinte sehol sem lesz meggy az idén. Elsősorban a meggyre igaz ez a megállapítás, de a szilvát és az őszibarackot, sőt a dísznövényeket is védeni kellett volna. Az őstermelők nem fognak tudni cseresznyét, meggyet, őszibarackot a piacra vinni. Ma már az emberek annyira félnek a növényvédő szerektől, hogy inkább elhagyják a védekezést, pedig még ebben a furcsa időben is elég lett volna két jól időzített permetezés a monília ellen. A korszerű gombaölő szerek nagyon célzottan hatnak a kórokozókra, az emberi egészségre nem károsak, különben már nem kaptak volna engedélyt.

Szabolcsban a rossz termékenyülés volt a legnagyobb gond a csonthéjasoknál, ezért kevés a várható termés. Nagycsütörtökön 3 centiméter hó esett a megye nagy részén, de a virágzás idején végig kedvezőtlen, csapadékos idő volt az uralkodó, nem repültek a méhek. A szórványgyümölcsösökben az elhanyagolt növényvédelem miatt nem várható termés.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu