Mezőgazdasági hírek

Csomagolás, amely elpusztítja a baktériumokat

2022. január 7., péntek

A szingapúri Nagyang Műszaki Egyetem és az amerikai Harvard Egyetem tudóscsoportja kifejlesztett egy “okos”, biológiailag lebomló és fenntartható élelmiszer-csomagolóanyagot, amely elpusztítja az emberre veszélyes mikrobákat. Emellett két-három nappal meghosszabbíthatja a friss gyümölcs eltarthatóságát is.

A csomagolóanyag a kukoricaszemekben lévő zein fehérje, keményítő és más természetes eredetű biopolimerekből készül, és antimikrobiális vegyületek keverékével van átitatva. Az egyik vegyület a főzéskor gyakran használt kakukkfű olaja, egy másik pedig a citromsav.

A laboratóriumi kísérletek során kiderült, hogy a csomagolóanyagban lévő rostok magasabb páratartalomban vagy káros baktériumok enzimjeinek hatására antimikrobiális vegyületeket bocsátanak ki. Ezzel pedig elpusztítják az élelmiszereket szennyező veszélyes baktériumokat, amilyen az Escherichia. coli és a Listeria, illetve gombákat. A csomagolást azonban úgy fejlesztették ki, hogy ezeket az antimikrobiális anyagokat csak az éppen szükséges, nagyon kis mennyiségben szabadítsa fel a nedvesség vagy a fertőző kórokozók jelentében. Ez szavatolja, hogy hónapokig kitart ez a kedvező tulajdonsága. 

A vegyületek elpusztítják a csomagolóanyag felületén és magán az élelmiszeren esetlegesen szaporodó baktériumokat, így a fogyasztásra kész élelmiszerek, nyers hús, zöldség és gyümölcs csomagolására is alkalmas. 

Egy kísérletben a becsomagolt szamóca 7 napig friss maradt, nem penészedett, szemben a hagyományos műanyag dobozba csomagolt gyümölccsel, ami 4 napig maradt egészséges, számolt be Nagyang Műszaki Egyetem honlapján megjelent eredményről a freshplaza.fr.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu