Mezőgazdasági hírek

Csökkentek az árak a terménypiacokon

2023. április 5., szerda

Eladói fölény alakult ki a terménypiacokon a keddi kereskedési nap során. Chicagóban a búza 0,2 százalékkal, a kukorica 0,5 százalékkal, a szójabab pedig 0,1 százalékkal ért kevesebbet, mint előző nap. A repce kurzusa 1,1 százalékkal emelkedett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) a szezon első jelentésében az őszi vetés rosszabb állapotát jelezte, mint tavaly ugyanekkor. Az USDA szerint az Egyesült Államok őszi vetésű búza termésének körülbelül 28%-a volt jó vagy kiváló állapotban. Ez alacsonyabb érték, mint egy évvel korábban.

Kansasben, az Egyesült Államok legnagyobb őszi vetésű búzát termelő vidékén a terület 16%-a kapott legjobb értékelést. Egy éve 32% minősült egyszerre jónak vagy kiválónak.

A kukorica és a szójabab ára is csökkent. Az Egyesült Államokban a kukoricatermés két százalékát a hét elején vetették el, ami megegyezik az egy évvel korábbi és az átlagos szinttel – mutatják a kormányzati adatok. Az USDA szerint a texasi termés körülbelül 57%-a a talajban volt, ami éppen megelőzte a 2022-es és az azt megelőző ötéves átlagot.

Az USDA adatai szerint a kukorica exportja heti alapon növekedett, míg a szójabab értékelése csökkent. A hivatal jelentése szerint a március 30-án véget ért hét nap alatt a kukorica exportja összesen 1,1 millió tonnát tett ki. Ez több, mint az előző heti 688 379 tonna. A szójabab tengerentúli exportja 499 054 tonnára esett vissza az előző heti 892 086 tonnáról és az egy évvel korábbi 742 337 tonnáról.

Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint a hóvihar-riasztások továbbra is érvényben maradnak az északi síkságok nagy részén, míg a száraz idő az Iowa délnyugati részétől az arizonai-mexikói határig terjedő széles szakaszon érzékelhető.

Európában a malmi búza 1 eurós mínusz után 255,25 euróba, a kukorica 1,5 eurós árcsökkenést követően 254 euróba, a repce 11,75 eurós lejtmenet hatására 478,25 euróba, a takarmánybúza pedig 3,95 angol fontos mínusz után 200,85 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Forrás: agroforum.hu