Mezőgazdasági hírek

Csökkent a főbb agrártermékek ára

2021. április 14., szerda

Korrekciós hangulat uralkodott a gabonapiacokon. Chicagóban a búza 1,6 százalékot, a kukorica 1,7 százalékot, a szójabab pedig 1,3 százalékot vesztett értékéből, miközben a repce kurzusa stagnált. Európában is az eladók kerültek fölénybe, a malmai búza, a kukorica és a repce is kevesebbe került, mint pénteken, egyedül a takarmánybúza árjegyzése emelkedett.

Az amerikai szójabab határidős ára csaknem másfél százalékkal esett hétfőn, amit részben a pálmaolaj árának hat hetes mélypontja okozott. A kereskedők beárazták az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) bejelentését, miszerint a magán exportőrök 132 000 tonna szójabab eladását jelentették Kínába és 110 000 tonna szójababot Bangladesbe.

A kukorica határidős ügyleteinek ára is csökkent, mivel a befektetési alapok long, azaz drágulásra spekuláló pozíciókat számoltak fel, miután nyolcéves rekord közelében járt nemrég a kurzus. A száraz időre vonatkozó előrejelzések, amelyek jó alapot nyújtanak a vetésre az Egyesült Államok középnyugati részén ezen a héten, további nyomást jelentettek.A búza határidős ára szintén alacsonyabb volt, a kereskedők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a fekete-tengeri térség országaiból érkező hírek ronthatják az amerikai termékek iránti keresletet.

A Sovecon Consultancy a kedvező időjárásra való tekintettel 1,4 millió tonnával, 80,7 millió tonnára emelte az oroszországi 2021-es búzatermésre vonatkozó előrejelzését. Az IKAR tanácsadó cég a saját előrejelzését 81 millió tonnára emelte. Az időjárás jó volt az elmúlt hetekben Oroszországban és Ukrajnában, így emelkedett a várható terméshozam. Ezen a héten további esőzések várhatók Oroszország déli részén – tette hozzá a Sovecon.

Európában is hasonló folyamatok érvényesültek, bár a takarmánybúza londoni drágulása kivételt jelentett. Egy tonnáért 196,65 angol fontot adtak a piacon, ez 65 angol pennys áremelkedést jelentett. Párizsban a malmi búza kurzusa 1,5 euróval a 211,25 euró/tonnás szintig csökkent. A forgalom viszont szokatlanul alacsony volt, csupán 11 758 üzletet kötöttek a parketten májusra. Szeptemberre valamivel több, 13 112 kontraktus jött létre. Itt 75 eurócentes mínusz után 198,75 euró/tonnás áron ment pihenőre a kurzus. A kukorica piacán a 216,25 euró/tonnás árszint 75 eurócentes mínuszt jelentett. A repce jegyzésára 8 euróval csökkent, de így is 500 euró felett maradt 2,5 euróval az árszint.

Forrás: agroforum.hu