Mezőgazdasági hírek

Csökken a világ almatermelése, a szőlőtermelés stagnál

2021. január 20., szerda

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) által kiadott jelentés szerint a világ almatermelése 2020-21-ben 4%-kal csökken, míg a globális szőlőtermelés az egy évvel ezelőtti szinten marad.

Az USDA szerint az összesített almatermelés 2020 és 2021 között az előrejelzések szerint 76,1 millió tonna lesz, ami 4%-os csökkenést jelent az egy évvel ezelőtti 79,4 millió tonnához képest – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az USDA jelezte, hogy a visszaesés nagy része a Kína északnyugati tartományaiban bekövetkezett súlyos tavaszi fagyokhoz köthető, amely a virágzás során érte a gyümölcstermést és csökkentette a 40,5 millió tonnás termelésüket. Az előrejelzés szerint a teljes almaexport várhatóan 5,8 millió tonna marad a Lengyelországból származó magasabb export miatt.

Az előrejelzések szerint az Európai Unió almatermelése 12,2 millió tonna, amely a történelmi átlag közelében van. Az amerikai termelés 4,7 millió tonna lesz, és az előrejelzések szerint alacsonyabb lesz a teljesítmény, mint tavaly, a washingtoni gyümölcsösöket sújtó szélvihar és Michigan állam egyes részein bekövetkezett súlyos fagykárok miatt.Az USDA szerint a chilei almatermelés 46 ezer tonnával 1,2 millió tonnára emelkedik, mivel a bőséges téli csapadék várhatóan javítja a termést, és az ültetvények területének nagysága több év csökkenése után stabil maradt. Mexikó termelése 80 000 tonnával 680 000 tonnára csökken a kedvezőtlen időjárás miatt, amely negatívan befolyásolta a gyümölcs fejlődését Chihuahua államban.

Az új-zélandi almatermesztés 2021-ben 583 000 tonna körüli értéken marad. Ott a munkaerő rendelkezésre állásával kapcsolatos, COVID-19-hez köthető bizonytalanságok okoznak problémát. Míg a megnövekedett termőterület és a jó termesztési körülmények miatt újabb rekordtermés lehetséges, az elégtelen munkaerő befolyásolhatja a metszést, ritkítást és a betakarítást. A dél-afrikai termőre forduló új területek rekordmennyiséggel 960,00 tonnára növelhetik az ottani termelést az USDA szerint.

Az almával ellentétben a világ szőlőtermelése 2020 és 2021 között várhatóan csaknem változatlan, 25,7 millió tonnás szinten marad, mivel a kínai többlettermés meghaladja az időjárás okozta veszteségeket az Európai Unióban.

Fotó: Borászportál

A kínai szőlőtermelés enyhe, 400 ezer tonnás növekedést mutat és eléri a 11 millió tonnát, amiben benne van a növénytermesztési technikák fejlődése is. Az USDA szerint az Európai Unió termelése 170 000 tonnával 1,4 millió tonnára csökken. Olaszország a virágzás alatt súlyos fagykárokat szenvedett, amelyet ősszel eső és jégeső követett. Eközben az Egyesült Államok termelése 2020-ban több mint 100 000 tonnával lett több az egy évvel ezelőttihez képest, így 1 millió tonnára emelkedett.

Peru szőlőtermelésében egy újabb növekedés várható, amely a kedvező termesztési körülményeknek és az új telepítések termőre fordulásának köszönhetően 12 ezer tonnával 665 ezer tonnára nő. Az USDA szerint a chilei szőlőtermelés változatlanul 785 ezer tonna, mivel a jobb vízellátás kompenzálja az ültetvények területének csökkenését.

Forrás: agrotrend.hu