Mezőgazdasági hírek

Csaknem ötödével drágult a kenyér az EU-ban

2022. szeptember 21., szerda

Csaknem ötödével emelkedett a kenyér ára az Európai Unióban augusztusban éves alapon, mivel Ukrajna orosz inváziója továbbra is megzavarta a globális piacokat, és felgyorsult az infláció. Ezek a hatások mind a gabona-, mind a műtrágya-exportőrök piacán jelentkeztek.

A búza globális ára február óta megugrott, miután a háború hónapokra leállította a Fekete-tengerről származó gabonaexportot, és korlátozta a műtrágyaszállítást, mivel az orosz termelők elvesztették hozzáférésüket a balti-tengeri kikötőkhöz, amelyeket az ammónia, a nitrát-műtrágyák egyik kulcsfontosságú összetevője szállítására használtak.

2022 augusztusában 18 százalékkal volt magasabb a kenyér átlagára az EU-ban, mint egy évvel korábban – mutatták az EU statisztikai hivatalának adatai, ami a legmagasabb emelkedés 2017 decembere óta, amikor az Eurostat megkezdte ennek a típusú statisztikának az összeállítását.

Az Eurostat szerint 2021 augusztusában a kenyér átlagára 3 százalékkal emelkedett éves szinten. Magyarországon és Litvániában augusztusban volt a legnagyobb éves változás az átlagos kenyérárban, 66, illetve 33 százalékkal.

A legalacsonyabb átlagos növekedés Franciaországban (8 százalékkal), valamint Hollandiában és Luxemburgban (10 százalékos növekedés) mértek.

A kenyérárak idén folyamatosan emelkedtek az EU-ban, a februári átlagos 8,3 százalékról, amikor Oroszország elindította az úgynevezett “különleges katonai műveletet” Ukrajnában.

A kenyér és a gabonafélék kombinált ára 16,6 százalékkal emelkedett augusztusban, ami 1997 januárja óta a legmagasabb emelkedés – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Rekordmagasságot, 9,1 százalékot ért el augusztusban az eurózóna inflációja – erősítette meg koárbban az Eurostat, amit a meredeken emelkedő energia- és élelmiszerárak okoztak. Azt is közölték, hogy az éves változás 2,25 százalékpontja az élelmiszerekből, az alkoholból és a dohányzásból származott.

Forrás: agroforum.hu