Mezőgazdasági hírek

Cirok: Hatalmas lehetőség egy apró szemben

2019. február 19., kedd

Cirok: Hatalmas lehetőség egy apró szemben

Mi az Euralis Kft-nél úgy gondoljuk, hogy az elmúlt évek során egyre többször fordult elő aszályos időszak, amikor a növénytermesztők számára időszakban a szükségesnél lényegesen kevesebb csapadék hullott. A szárazság Magyarországon minden szántóföldi növénytermesztőt érint, de a tavaszi kultúrák közül vetésterületénél fogva legnagyobb mértékben a kukorica jövedelmezőségét csökkenti.

A gazdák keresik azokat a növényi kultúrákat, amelyekkel bővíthetik a vetésforgójukat annak érdekében, hogy csökkentsék az időjárásból fakadó kockázatokat, illetve gyengébb minőségű területeken is biztosan és nyereségesen tudjanak gazdálkodni.

 

A cirok jelenleg a világon az 5. legnagyobb területen, több mint 42.000.000 ha-on termesztett gabonaféle, a vetésterülete folyamatosan nő.

 

Sikerének az oka, hogy kiemelkedő stressz- és szárazságtűréssel rendelkezik, egységnyi mennyiségű szárazanyag előállításához 30- 50%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a kukorica.

A cirok termesztése nem új a magyar termelők számára, hiszen a 30-40 évvel ezelőtt jelentős területen termesztették, viszont a rendszerváltozás után a területe lényegesen, közel 60%-kal csökkent. Az elmúlt időszakban azonban évről- évre ismét egyre nő a cirokkal bevetett terület nagysága, ami az idei évben várhatóan meghaladja a 20.000 ha-t.

 

Napjainkban az aszályra hajlamos területeken a cirok termesztése mindinkább a kukorica alternatívájaként kerül napirendre, mivel az elmúlt évek egyértelműen bizonyították, hogy ugyan azon a termőhelyen aszályos körülmények között termése, legalább 10-15%-kal meghaladta a kukoricáét.

További előnye, hogy nem igényel olyan intenzitású növényvédelmet, tápanyag- visszapótlást, mint a kukorica Kevésbé érzékeny a terület minőségére, olyan helyeken is eredményesen termeszthető, ahol egyéb kultúrák egy átlagos évben nem vagy csak alig termelnek nyereséget. A termelők kisebb ráfordítás mellett biztonságosabban állíthatnak elő olyan terméket, aminek az ára a kukoricáéhoz hasonló.

 

A végtermék egyre keresettebb, mind a humán felhasználás céljára, mind az állattenyésztés számára, mivel GMO és glutén mentes, gyakorlatilag toxin és emellett tannin mentes, illetve a szemes cirok beltartalma hasonló a kukoricáéhoz, de kedvezőbb az aminósav- összetétele, illetve 2-3%-kal magasabb a fehérje tartalma.

 

Egy ÉRDEKES videó az EURALIS cirokról

 

A magyar sertés és baromfi ágazatban meghatározó cégeknél végzett kísérletek és a több éves hazai termelői tapasztalatok egyértelműen azt igazolják vissza, hogy a szemes cirokkal a takarmányban a kukorica és szója arányát lényegesen lehet úgy csökkenteni, hogy eközben a termelés gazdasági mutatói javulnak.

Sokan nem gondolnák, de a hazai, kiemelkedő termelési színvonalú, „csúcs” tejelő szarvasmarha telepek esetében a silócirok ma már az etetési technológi szerves része. A szakemberek felismerték, hogy az új és korszerű silócirkokból készült tömegtakarmány kedvező beltartalma miatt jól kiegészíti a kukorica szilázst, amellett, hogy aszályos körülmények között is biztonságosabban lehet tervezni a mennyiségét.

Referenciákért keressék képviselőinket!

A termelők számára egy kedvező folyamat elindult, mivel egyre nagyobb igény van mind a magyarországi piacon, mind külföldön a szemes cirok iránt. A növekvő kereslet egyértelműen az ár emelkedését vonja maga után, ami tovább növeli a cirok jövedelmezőségét a gazdák számára. A magyarországi felhasználás döntő részét a takarmánykeverők és az állattartó telepek adják, akik egyre nagyobb mértékben építik be a takarmányozási repceptúrájukba a cirkot, felismerve a kiváló beltartalmi tulajdonságait. Az alapanyag igényük folyamatosan nő ezzel egyre biztosabb piacot teremtenek a gazdálkodók számára.

Emellett egy kisebb része a hazai termésnek exportra, az u.n. madáreleség piacra kerül. Bár ezt a piacot a magasabb ár jellemzi, de egyben a felvevőképessége korlátozott és nehezebben tervezhető, mivel alapvetően függ a téli időjárástól. Emellett a ciroknak speciális elvárásoknak kell megfelelnie.

 

Az EURALIS résztulajdonában álló EUROSORGHO Európa legnagyobb cirok nemesítője és vetőmag előállítója mindkét piaci igény kielégítésére rendelkezik ajánlattal.

 

Piacvezetőként az EURALIS az alábbi korszerű hibrideket kínálja a hazai termelők számára:

 

ES ALBANUS                  szemes / fehér

ES SHAMAL (ÚJ)          szemes / világos vörös

ES ALIZE                          szemes / közép vörös

ES FOEHN                       szemes / vörös krémszínű

ES BOREAS (ÚJ)            szemes / világos vörös

BMR X GOLD                 siló / bugátlan

ES HARMATTAN          siló / szemes

ES ATHENA (ÚJ)           siló / bugátlan

BIOMASS 133               siló / biogáz / bugátlan

 

Cirok hibridjeinkkel kapcsolatban keressék a területileg illetékes kollégánkat, illetve bővebb információ található a honlapunkon (www. euralis.hu).

 

Balogh László

Junior Product Manager

Euralis Kft.

Aktuális tavaszi vetőmag katalógusunk itt tölthető le.