Mezőgazdasági hírek

Chili az űrből

2021. november 5., péntek

A kísérlet sikere nem csupán az űrhajósok számára jelent egy kis változatosságot és friss élelmiszert, de a jövőbeni hosszabb távú űrutazások kapcsán is fontos lehet. 

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) töltött időt chilivel fűszerezték meg az űrhajósok pénteken, miután sikeresen termesztették növényt a fedélzeten – írja a CNN alapján a vg.hu.

A NASA űrhajósa, Megan McArthur a Twitteren fejezte ki örömét a terméssel kapcsolatban. Az űrhajósok azonban nem ehetik meg az egész termést, egy részét annak vissza kell hogy küldjék a Földre, ám az űrállomásra érkező következő legénység, mely még ebben a hónapban útnak indul a SpaceX segítségével, újabb szüretre számíthat majd érkezése után.

Az ISS-en már 20 éve lakik legénység, ám az űrhajósok eleddig döntően a Földről hozott, előrecsomagolt ételekre voltak utalva. 2015 óta azonban 10 különböző növényt termesztettek és kóstoltak meg a fedélzeten. Az előrecsomagolt ételek az idővel kulcsfontosságú tápanyagokat, mint például C vitamint és K vitamint vesztenek a tárolás során.

A chili-paprika pedig kiváló C vitamin forrás és köszönhetően önbeporzó voltának, relatíve könnyen termeszthető. Az olyan táoli célok eléréséhez, mint például a Mars így elengedhetetlenek a hasonló kísérletek.

A Nemzetközi Űrállomáson ezen kívül is zajlik az élet, így az idén került sor az első űrben forgatott játékfilm felvételeire is a fedélzeten.

Forrás: agrotrend.hu