Mezőgazdasági hírek

Bulgária jó búzatermésre és erős exportra számít

2022. június 24., péntek

Bulgária jó búzatermést vár 2022-ben, ami csaknem megegyezik a tavalyi rekordterméssel, és ez bőséges exportot tesz lehetővé – közölte a szófiai mezőgazdasági minisztérium egyik magas rangú tisztviselője.

“Arra számítunk, hogy a búzatermés közel lesz a tavalyihoz. Az, hogy 6,5 millió tonna vagy 6,7 millió lesz, az az ország különböző részein lévő vetések állapotától függ” – mondta Petar Kirovski, a gabonavetésekért felelős minisztériumi munkatárs a Reutersnek.

A fekete-tengeri ország Európa legnagyobb búzaexportőrei közé tartozik, és tavaly rekord magas, 7,1 millió tonnás búzatermést aratott, szemben a 2020-as, különösen rossz év 4,7 millió tonnájával és azzal a 6,1 millió tonnával, amelyet 2019-ben takarítottak be.

A mintegy 1,5 millió tonnás éves belföldi felhasználás mellett Bulgária a 2021-es búzaterméséből eddig közel 5 millió tonnáját exportálta – mondta Kirovski.

“Tekintettel a várhatóan jó idei termésre, a több mint elegendő gabonatermésből a felesleg elég lesz az exportra. 4 millió tonnát meghaladó mennyiség mindenképpen külföldre szállítható” – tette hozzá.

A balkáni ország árpavetései is jó állapotban voltak, a várható termés közel lesz a tavalyihoz, amikor is több mint 680 ezer tonna árpát arattak a gazdák – mondta.

Forrás: agroforum.hu