Mezőgazdasági hírek

Brazília felfüggeszti a kukoricára és a szójára kivetett vámot

2020. október 19., hétfő

A Mercosur kereskedelmi blokkon, azaz a Dél-amerikai Közös Piacon kívüli országokból Brazíliába érkező kukorica- és szója-szállítmányokra a jövő év elejéig felfüggesztik a vám megfizetésének kötelezettségét.

Az országban az inflációt felpörgető élelmiszerárak csökkentése érdekében hozták meg ezt a döntést – közölte a gazdasági minisztérium szombaton. A vámok ideiglenes felfüggesztéséről a gazdasági minisztérium egyik testületének ülésén született döntés, amint arról a Thomson Reuters hírügynökség beszámolt.

A szója-liszt és a szójaolaj-behozatal szintén mentesül a teljes szójabab-importtal együtt 2021. január 15-ig a vámok alól. Ezzel szemben a kukoricaimportban 2021. március 31-ig szüneteltetik a tarifák fizetését – áll a minisztérium közleményében. “Mindkét intézkedés célja az élelmiszerek magas árának megfékezése” – közölte a minisztérium.

Mindkét gabona rekordmagas ára jelentősen befolyásolta az élelmiszerárakat, amelyek erőteljesen növelik az infláció mértékét és szűkítik a koronavírus-járvány által már sújtott brazil állampolgárok jövedelmének vásárló-erejét. Az augusztusi infláció az elmúlt hónapban négy éves viszonylatban a legmagasabb volt, ezt a növekvő üzemanyag- és élelmiszerköltségek okozták.A szójabab és a kukorica magas ára csökkenti a baromfi- és sertéshús-ágazat árrését is, mindkét szegmensben a takarmányozás ezekre a gabonákra támaszkodik. Ezért is kérte több piaci szereplő a múlt hónapban a kormánytól az import felszabadítását. A brazil kormányzati lépéseknek hosszabb távon az agrártermékek tőzsdei árára is lehet hatása.

A Mercosuron kívüli kukorica- és szójabehozatali vám eddig 8 százalék, a szójaliszt esetében 6 százalék, a szójaolajé pedig 10 százalék volt. A Mercosur tagja Paraguay, Uruguay, Venezuela és Argentína is.

A brazil gazdasági minisztérium szeptember elején már úgy döntött, hogy az év végéig megszünteti a rizsimport vámjait, a gabona rekord magas ára miatt.

Brazíliában az éves alapú infláció szeptemberben 3,2 százalékot tett ki, de az élelmiszer árának emelkedése 11,8 százalékot tett ki. Utóbbi adat augusztusban 8 százalék, márciusban pedig csupán 4,9 százalék volt a Tradingeconomics adati szerint.

Forrás: agroforum.hu