Mezőgazdasági hírek

Boldog disznók, mérges tehenek

2021. május 26., szerda

Mesterséges intelligenciával (MI) elemzik az állatok mimikáját és mozgását, hogy kimutassák, mikor boldogok vagy szomorúak, agresszívek vagy izgatottak. A holland Wageningeni Egyetem kutatói és fejlesztői bíznak benne, hogy ezzel a technológiával javítani tudják az állatok életminőségét.

A WUR Wolf elnevezésű rendszer több tíz­ezer szarvasmarháról és sertésről készített fényképet hasonlít össze, a világ minden részéből. A felvételeket, az állatok mért fiziológiai állapotát és felvétel körülményeit – például hogy mikor készült, a legutóbbi etetés ideje, egyedül vagy társai között volt-e az állat, barátságos állatkezelő érkezése – mind-mind betáplálják a programba, hogy a WUR Wolf minél részletesebb adatokból vonhassa le az állatok érzelmi állapotára vonatkozó következtetéseit.Eddig 13 „érzelmet” azonosított a rendszer az állatok viselkedésében, főként a tehenek és sertések fülének és szemének a mozgása, valamint testbeszédük alapján.

A mimikájukat kilenc különböző – például pozitív, negatív, izgatott, agresszív és ellazult – érzelmi állapottal álltak összefüggésben.

Például amikor a sertés hegyezte a fülét, de az egyszer csak lekonyul, az alapvetően arra utalt, hogy a hangulata pozitívról negatívra változott, és feltehetően agresszívebbé is vált.

Forrás: magyarmezogazdadag.hu