Mezőgazdasági hírek

Biozöldségek termesztése télen, fűtés nélkül

2019. január 12., szombat

Osztrák kutatók és termesztők újra felfedezték, hogy bizonyos zöldségfajok sokkal jobban tűrik a hideget a korábban képzeltnél, így a késő őszi hónapokban, sőt részben a téliekbe is áthúzódva – fűtött üvegházak nélkül is – termeszthetők.

A téli termesztésre elsősorban a káposztafélék, bizonyos gyökérzöldségek és a tökfélék alkalmasak. A 2018. évi szokatlanul magas átlaghőmérséklet nagyban segítette és ösztönözte ezt a tevékenységet.

Felső-Ausztriában már komoly hagyományai vannak a szóban forgó zöldségek termesztésének, mivel a tartományban 170 kimondottan kertészeti profifú agrárüzem működik, amelyek összesen 1.750 hektár területen gazdálkodnak.

Ennek alapján a helyi gazdák remélik, hogy az őszi-téli hónapokban előállított zöldségekből a jövőben – az eddigi jelentős mennyiségű importot kiváltva – el tudják látni a tartomány igényeit a téli szezonban is, biztosítva az egészséges táplálkozás alapjait.

A téli termesztésre elsősorban a káposztafélék, bizonyos gyökérzöldségek és a tökfélék alkalmasak.

Nem szabad ugyanis szem elől téveszteni, hogy ezek a zöldségek komoly szerepet játszanak egészségünk megőrzésében, mivel pl. a brokkolinak és a savanyú káposztának magasabb a vitamintartalma, mint a citromnak vagy a narancsnak.

A termelés szervezését a Zöldségtermesztők Egyesülete az Agrárkamarával együttműködve irányítja. Az ilyen zöldségek termesztésének és felhasználásának propagálására speciális tanfolyamokat is szerveznek.

Ezeket a zöldségeket többnyire igazoltan biokörülmények között állítják elő, így az értékesítésből származó magasabb bevétel fedezi az őszi-téli termesztés többletköltségeit.

 

Forrás: agroinform.hu