Mezőgazdasági hírek

Biofesztivál a sógoroknál

2021. augusztus 18., szerda

Az ökogazdálkodás szakmai tapasztalatait oszthatták meg egymással a termelők és fogyasztók a donnerskircheni Esterházy biogazdaságban megrendezett Biogazdálkodási napokon. A közelmúltban tartott eseményen idén több mint 11000 látogató (2018: ca. 8000 látogató) volt kíváncsi.

Az öt szervezőpartner, a PANNATURA, az Osztrák Biomezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL), a BIO AUSTRIA, az Osztrák Mezőgazdasági Kamara (LKÖ) és a Talajkultúra Egyetem nagy sikerként könyvelik el az idei rendezvényen elért látogatottsági adatokat.

Ottrubay István, az Esterházy Alapítványok igazgatósági tagja köszöntötte a major területén a politika, a gazdaság és a média részéről megjelent képviselőket és a nem utolsó sorban az érdeklődő látogatókat. Anna Lampret, a Biogazdálkodási Napok házigazdája örömét fejezte ki, hogy intenzív, több éves előkészületek után „személyesen és nem csak virtuálisan’ több mint 190 kiállító (2018: 150) részvételével szervezhették meg a programokat, egyben a támogatóknak és kiállítóknak köszönetet mondott a közös munkáért és a részvételért.

A sajtóbejáráson mind a hazai, mind pedig a nemzetközi kiállítók ökogazdálkodási tapasztalataiból és trendekből kaphattak ízelítőt Christa Kummer moderálásának köszönhetően. Hans Peter Doskozil, tartományi elnök a következő szavakkal üdvözölte a kezdeményezést:„Nagy öröm számunkra, hogy az Esterházy Biogazdaság már másodszorra ad helyet a Biogazdálkodás Napok eseménysorozatnak, és olyan platformot teremt mind a gazdák mind pedig az érdeklődő fogyasztók számára, ahol a biogazdálkodás területén zajló tudományos kutatási- és fejlesztési eredményeket a mindennapi gyakorlatban mutatják be. Az ökogazdálkodásra való átállás a tartományi politika egyik sarkallatos pontja, és a jövőben még nagyobb szerepet kap.”

Az ökogazdálkodásra való átállás óta 31 százalékról mára 37 százalékra nőtt az ökogazdálkodást folytatók aránya.

A szervezők mintegy 70 hektáros területen különböző programokkal szólították meg a gazdákat és az érdeklődő fogyasztókat, a két célcsoport tudatos, egy helyen történő elérése sikernek bizonyult. A kölcsönös tapasztalatcsere, az őszinte eszmecserék, és a különböző oktatások álltak a rendezvénysorozat középpontjában. Több mint 160 féle keretprogramon mélyíthették el az ökogazdálkodás területén tudásukat és szerezhettek új tapasztalatokat.

A rendezvény egyik legkedveltebb programpontja a fajtabemutató volt: 160 bemutató parcellában sokrétű fajtakísérlet – közel 170 különböző fajtát honosítottak meg ezen a területen – mellettfeltárt talajmintákat lehetett megtekinteni, miközben szakmai párbeszéd és tapasztalatcsere folyt.

A földről az asztalunkra mottó alatt egy látványkonyha és két fatüzelésű kemence segítségével szakácsok és pékek mutatták be, hogy tudatos fogyasztóként mire érdemes odafigyelni, természetesen alkalmuk volt a végeredményt meg is kóstolni.

Nagy érdeklődés övezte a szakmai vezetéssel tartott mezőgazdasági gép-, a köztes termény, a ló- vagy füveshere vetéstechnikák, valamint a komposztálás, a bortermelés és az öntözési technikák bemutatóit. Több mint 100 mezőgazdasági eszköz működését lehetett munka közben, testközelből követni: a 75 lóerős, keskeny nyomtávú kistraktortól egészen az 530 lóerős traktorig.Szintén közkedvelt volt a haszonállatok bemutatója, A-tól, mint angus marha R-ig mint rackajuh, összesen húszféle állatot ismerhettek meg az érdeklődők, köztük olyan érdekességeket is mint az osztrák-magyar barokk fehér szamár.

A változatos és tematikákra épülő gyerekprogramok a legkisebbeket is meghódították.

A kulináris finomságok sem maradhattak el, kizárólag bio- és az Esterházy saját vadfeldolgozó húsüzeméből származó termékeket kínáltak. A több mint 25 standot felvonultató őstermelői piactéren a regionális termelők és forgalmazók termékeit lehetett megvásárolni.

„A siker kulcsa: egyedülálló bemutatkozási lehetőség a gyakorlat, tudomány és a kutatás terén. Hűek maradtunk ehhez a koncepcióhoz, és az idei évben az elért eredmény messze túlszárnyalta a a 2018-as rendezvény sikerét“ – nyilatkozta Matthias Grün, a PANNATURA GmbH (Az Esterházy Vállalatcsoport mezőgazdasági érdekeltsége) ügyvezetője. Külön köszönet jár a főszponzoroknak, a Claas, a Ja! Natürlich!, az RWA és a Perlinger Gemüse és a Lagerhaus cégeknek.

A nagyszámú pozitív visszajelzésnek köszönhetőn a szervezők részéről már eldőlt, hogy folytatják a rendezvénysorozatot, az időpontok egyeztetése máris folyamatban van, amiről további részleteket 2021 őszén hoznak nyilvánosságra.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu