Mezőgazdasági hírek

Beütött a katasztrófa Franciaországban: nagy a baj az idei borral

2021. október 11., hétfő

A francia mezőgazdasági minisztérium az eddigieknél némileg derűlátóbb előrejelzést tett közzé az idén várható bortermelés kapcsán, ami azonban várhatóan így is 27 százalékkal kisebb lehet a tavalyinál.

Csütörtökön a minisztérium azt közölte, hogy idén várhatóan 34,4 millió hektoliter bor készül, több, a szeptemberben várt 33,3 millió hektoliternél. A hektoliter 100 liternek, mintegy 133 standard borosüvegnek fel meg. A minisztérium rámutatott arra, hogy a korábban becsültnél több bor készül Champagne, Bordeaux és Charentes térségekben.

A bortermelés jelentős visszaesését a tavaszi fagykárok és a sok nyári csapadék miatt különösen párás időt okozta, ami számos szőlőbetegség kiváltója. A minisztérium adatai szerint az ország gyakorlatilag összes bortermő vidékét károk érték, de különböző mértékben. Champagne térségben a termelés 40 éve legkisebb lehet, 17%-kal maradhat el a tavalyinál, ami azonban mindenképpen kedvezőbb kilátás az egy hónapja még 36%-ra becsült visszaesésnél.

Bordeaux térségben a szeptemberben várt 25%-nál kisebb, 21%-os lehet idén a bortermelés csökkenése. A visszaesés a Burgundy-Beaujolais térségben elérheti az 52%-ot is, és nagyobb lehet a korábban becsült 47%-nál. A minisztérium nem adott ki előrejelzést Charentes térség várható bortermelése kapcsán.

Forrás: agrarszektor.hu