Mezőgazdasági hírek

Baranyában nem olyan bőséges a termés, ahogyan várták

2023. július 7., péntek

Bár az idei évre sokan rekordgabonaterméseket jósoltak, a június végén megkezdett aratás mind mennyiségben, mind pedig minőségben alul múlja a várakozásokat – tájékoztatott Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke.

Az ország legdélebben fekvő megyéjében a sík területeken gabonatermesztés folyik, míg a délre néző dombos területek és a napsugaras órák magas száma a szőlőtermesztésnek kedvez. Ezeken a helyeken találhatóak a Mecsekaljai és a Villányi borvidék legértékesebb termőterületei.

Rittlinger József elmondta, hogy ő maga harminc éve termel árpát, de ilyen gyenge minőséget még nem aratott. Előfordult, hogy 1-2-3 százalékban alacsony hektolitersúlyt produkált az árpa, de idén az összesnek nagyon rossz a hektolitersúlya, és nemcsak nála jellemző ez, hanem vármegyei szinten.

A vártnál gyengébb termés háttérében a nagyon sok csapadék és a hideg időjárás áll.

Akkor érkezett ugyanis egy hideghullám, amikor „hasba termékenyült” volna az árpa, az aratást megelőző hetek esőzése pedig sok helyen ki is mosta a termést. Akad olyan termelő, akitől át sem akarják venni a termést, mivel 55 hektoliter súly alatt van. 63 a szabvány, 55-ig veszik át kereskedők. Vannak, akiknek mindössze 35 ezer forintot kínálnak mázsájáért.

Nemcsak árpában, hanem repcében is gyengék a terméskilátások.

A gazdálkodók 4 tonnás eredményeket vártak a jó minőségű, 40 aranykoronás földeken, de az első vágások alapján mindössze 2,5-3 tonnára lehet számítani.

„Belecsíptek” a korai búzákba is, amiket 6-7 tonnára vártak, de csak 4,5-5 tonna lett. Rittlinger József szerint egyértelműen az látszik, hogy az őszi vetésű gabonák esetében nem igazolódnak a rekordtermésekre vonatkozó várakozások, a búzánál pedig még az is félő, hogy a lassú, csendes eső következtében jelentős részben toxinos, fuzáriumos lesz a termés. Ehhez hozzájárul az is, hogy a nagy szél sok táblát megdöntött, több ezer hektáron fekszik a növény, ami miatt penészesedik, gombásodik.

A viharos szélmozgás mellett pedig borsó és dió nagyságú jég is elverte a gabonát a vármegyében.

Ennek következtében voltak olyan földek, ahol a 6 tonnás várakozással kezdett árpaaratást csak 4,5 tonnával sikerült befejezni, annyit tett tönkre a jég és az eső.

Nagy kérdés, marad-e a csapadékos idő, mert az nem kedvez az aratásnak. A gabonaárakat egyelőre az ukrán gabona jelenléte nyomja, és a tőzsde is nagyon hektikus, még nem árazta be, illetve alul árazza az idei termést. Az árpánál említett 35 ezer forintos ár azonban „megszégyenítően alacsony”, hiszen nem jön vissza a műtrágya, vetőmag költsége sem. Elszomorítja a szántóföldi növénytermesztőket a jelenlegi piaci helyzet.

A raktárkapacitások azonban egyelőre megfelelőek a vármegyében. A pályázati támogatásnak köszönhetően elég sok tároló épült, országos viszonylatban is kiemelkedően jó a helyzet.

„Előre látóan invesztáltak a gazdatársak”

– mondta a vármegyei NAK-elnök. Hozzátette: mindenki próbál a termésének olyan helyet találni, ahol hosszabban tárolhatja. A felvásárlók, kereskedők ugyanis jellemzően későbbi, augusztusi-szeptemberi szállításra kötnek szerződéseket, ami arra utal, hogy inkább náluk jellemző a tárolási kapacitás hiánya.

Az aszály miatt várhatóan kisebb lesz a gabonatermés az USA-ban, de Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Ukrajnában és Oroszországban is rosszabbra lehet számítani a korábban vártnál. „Egyelőre nem lehet elég okos az ember – mondta Rittlinger József.

Nem sok értelme van tárolni a gyenge minőségű árut, de a jónak szerintem szeme és ára is lesz!”

Forrás: magyarmezogazdasag.hu