Mezőgazdasági hírek

Az uniós tojásimport kétharmada Ukrajnából származik

2023. február 20., hétfő

A Geflügelnews cikkében a Landsbond Pluimvee flamand érdekcsoport tájékoztatására hivatkozva arról számol be, hogy a flamand jogvédő szervezet szerint a tavaly az Európai Unió által engedélyezett ukrajnai vámmentes behozatal, amit a helyi lakosság támogatásának álcáztak, jelentős hatással volt az EU-ba irányuló tojásimportra.

Szerintük az Ukrajnából érkező behozatal csaknem megháromszorozódott, és elsősorban Lettországon, Lengyelországon és Hollandián keresztül érkeznek a termékek. Ez átszámítva körülbelül 2 millió tojó havi termelésének felel meg. A Landsbond Pluimvee-t erősen kifogásolja, hogy ezeket a tojásokat még mindig a klasszikus (kis)ketreces rendszerben termelik, amelyet 2012-ben betiltottak az EU-ban.

A Landsbond Pluimvee határozottan ellenzi ennek az intézkedésnek a meghosszabbítását, amely szerintük néhány nagy “óriáscégnek” kedvez, és nem az ukrán lakosságnak.

Összehasonlításképpen az Avangarco cégnek körülbelül 14 millió tojótyúkja van, annyi, mint egész Belgiumban, és az Ovostarnak körülbelül 5 milliós tojóállománya van – reagált a Landsbond Pluimvee.

Számos kritika érkezik más országokból és ágazatokból is, ahol ez a kedvezményes intézkedés aláássa a tisztességes versenyt. Jelenleg tojáshiány van az uniós és a világpiacon, elsősorban a madárinfluenza miatt, amely átmenetileg tompíthatja ezt a tisztességtelen versenyt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu