Mezőgazdasági hírek

Az új állatbetegségek és az éghajlatváltozás közötti kapcsolat

2023. április 21., péntek

Az éghajlatváltozás miatt több, eddig nem észlelt új állatbetegség jelenik meg, állítják az Egyesült Királyság kutatói.

A rovarok által terjesztett állatbetegségek, amelyek egykor a trópusokra korlátozódtak, egyre nagyobb valószínűséggel fenyegetik az Egyesült Királyság gazdaságait, mivel az éghajlatváltozás miatt egyre több olyan országba jutnak el, ahol ezek a betegségek jól fejlődhetnek.

Egy 2019-es tanulmány (Bluetongue Risk Under Future Climates) azt vizsgálta, hogy

a változó hőmérséklet Észak-Európában hogyan befolyásolhatja a kérődző állatokra veszélyes kéknyelv-vírus kitöréseit, és azt feltételezi, hogy a 2070-es évekre a legrosszabb klímaváltozási forgatókönyv szerint a jelenleg jellemzően 20 évente egyszer várható kitörés szinte éves eseménnyé válhat.

Az egyik szerző, Andrew Morse szerint az Egyesült Királyság már most is érzékeny a közvetítők által terjesztett betegségekre, de a hőmérséklet emelkedésével a kockázatok sokkal nagyobbak lesznek.

-Arra számítunk, hogy a kockázat előrejelzése és a betegségek korai, pontos felismerése, valamint a betegségek elleni hatékony védekezési stratégiák egyre fontosabbá válnak a jövőbeni melegebb éghajlaton – mondja Morse professzor, a Liverpooli Egyetem éghajlati hatásokkal foglalkozó részlegének vezetője.

Az Egyesült Királyság mezőgazdaságában régóta jelen vannak az új betegségek; számos példa van olyan fertőzésekre, különösen a sertések esetében, amelyek más országokból érkeztek, és mára mindennapossá váltak.

A sertések szaporodási és légzőszervi szindrómája például 1991-ben jelent meg először az Egyesült Királyságban, és a sertéseket közvetlenül az elválasztás utáni időszakban érintő légzőszervi megbetegedés hamar súlyos problémává vált egyes termelők számára.

Azóta járvánnyá fejlődött, ahogyan a világ legtöbb országában.

James Wood, a Cambridge-i Állatorvosi Egyetem Állatorvosi Tanszékének munkatársa szerint különösen a sertések számos új betegsége okoz ismétlődő problémákat a brit gazdáknak. Különböző vírusok jelentek meg a sertésekben. és a  legtöbb nem az Egyesült Királyságból indult, de oda került .

A sertések egy másik betegsége, az afrikai sertéspestis (ASP) pedig jelenleg az egyik legnyilvánvalóbb és potenciálisan leghatásosabb veszélyt jelenti az Egyesült Királyság állományára,

mivel a kontinentális Európában mind a vaddisznók, mind a tenyésztett sertések körében magas a fertőzés mértéke.

Az elmúlt hat hónapban a vaddisznók által terjesztett betegség egyre közelebb került az Egyesült Királysághoz, bár a tenyésztett sertésekben észlelt magas szintű fertőzés még mindig Németországban és Lengyelországban fordul elő. A szakértő szerint az ASP még mindig mindig csak közepes kockázatúnak minősül az Egyesült Királyságban, de figyelmeztet: elég egy sonkás szendvics, amelyet egy ASP-vel fertőzött országból érkező látogató gondatlanul eldob egy sövényben, hogy a betegség az Egyesült Királyságba is jelen lehessen.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu