Mezőgazdasági hírek

Az extra exportigény miatt ugrott meg a szójabab ára

2022. május 25., szerda

Európában kitartott a negatív hangulat, de a tengerentúlon már nagyobb számban jelentek meg a vevők a terménypiacokon. Chicagóban a kukorica kurzusa 0,3 százalékkal, a szójababé pedig 1,7 százalékkal emelkedett. A búza árszintje 2,2 százalékkal, a repcéé pedig 3,2 százalékkal csökkent. Európában mind a négy kiemelt agártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Csütörtökön estek a chicagói búza határidős jegyzésárai, amelyek visszavettek a közelmúltban elért nyereségéből, mivel a kereskedők az északi féltekén tapasztalható vegyes időjárás és a gazdasági lassulás miatti aggodalmak közepette igyekeztek profitot realizálni.

Eközben a szójabab és a szójaliszt határidős ügyleteinek ára megugrottak az erős nemzetközi keresletről szóló hírek hatására. Az Egyesült Államok várhatóan meghaladhatja a legfrissebb kormányzati export-előrejelzéseket erre a gabonagazdálkodási évre.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) közölte, hogy a szójabab exportértékesítése 902 100 tonnát tett ki a május 12-én zárult héten, közel a piaci várakozások csúcsához.

Végre kezdjük érezni a hatását annak, hogy a kisebb brazil termés beérkezik az ültetvényre

– mondta Brian Basting, az Advance Trading árupiaci kutatási elemzője.

Mindazonáltal, figyelmeztetett Basting, a kereskedők szorosan figyelik, hogy az ilyen megrendeléseket valóban teljesítik-e és kiszállítják-e – vagy a vevők lemondják-e azokat, ha elegendő fedezettel rendelkeznek.

A Nemzetközi Gabonatanács a világ 2022/23-as gazdasági évre vonatkozó búzatermelésére vonatkozó előrejelzését 780 millióról 769 millió tonnára csökkentette.

A búza határidős ügyleteinek kurzusa hétfő óta zűrzavarosak, miután India váratlanul betiltotta a búzaexportot, ami tovább nehezíti a világ ellátását, mivel a szárazság súlyos károkat okoz a gabonatermésben.

Európában a malmi búza 422,25 euróba, a kukorica 363,25 euróba, a repce 824,75 euróba, a takarmánybúza pedig 334,5 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Forrás: agroforum.hu