Mezőgazdasági hírek

Az Európai Bizottság 2019-2030 közötti időszakra vonatkozó kiskérődző ágazati előrejelzése

2019. december 20., péntek

Az Európai Bizottság elkészítette az egyes mezőgazdasági ágazatok 2019-2030. közötti időszakra vonatkozó ágazati előrejelzéseit.

Általános kiskérődző ágazati előrejelzések

A kiskérődző ágazatra vonatkozó piaci és jövedelem előrejelzés értelmében elmondható, hogy az EU juh- és kecskehús előállítása az elkövetkezendő évtizedben várhatóan stabil marad a kiegyensúlyozott belső keresletnek köszönhetően. Az EU teljes juhállományának létszáma várhatóan 3 %-kal fog csökkenni a vizsgált időszakban. Örvendetes tény, hogy az EU-ban az ökológiai gazdálkodás aránya − a szarvasmarha ágazat mellett − a kiskérődző ágazatban már jelenleg is magas, ezen gazdaságok arányának növekedése azonban várhatóan lelassul az elkövetkezendő dekádban.

Az ökológiai gazdálkodások aránya az EU összes állatállományában 2015-2020-2025-2030 (%)

Juhhús fogyasztás

A NAIK Agrárpiaci jelentése szerint az unióban a juh- és kecskehús fogyasztása 2 %-kal csökkenhet 2019-ben, míg az várhatóan 2020-ban sem változik jelentősen. Az egy főre jutó fogyasztás 1,7 kg körül alakulhat az idén és a következő évben is. Az EU-s előrejelzés szerint a juhhús-fogyasztás várhatóan 1,8 kg/fő értékre fog 2030-ra nőni az unióban, ez a 100 g/fő növekedés +6 %-os emelkedést jelenthet a 2019 évi értékhez képest. Az uniós juhhús-fogyasztás alakulására – amely fogyasztás a többi húshoz képest a legalacsonyabb az unióban – várhatóan az árak alakulása mérsékelt hatást fog gyakorolni. A juhhús-fogyasztás várhatóan ezen az alacsony, 1,8 kg/fő körüli szinten fog stagnálni a 2020-2030. közötti időszakban is. Az unión belüli juh- és kecskehús fogyasztásra hosszabb távon azonban élénkítő hatást gyakorolhat az étkezési szokások megváltozása valamint az EU népességének változásai (vallási hitek és migráció).

Az EU húsfogyasztása hústípusonként (kg/fő)

Juh- és kecskehús termelés és fogyasztás stabilizálása

A juhhús-termelés várhatóan viszonylag stabil marad, annak várható értéke az előrejelzési időszakban 950 000-965 000 tonna közötti értéken alakulhat. Az ágazatot legtöbb EU-s tagállamban termeléshez kötött támogatási rendszer alkalmazásával támogatják. A 2018 évi adatok alapján a két legnagyobb juhhús előállító az EU-ban az Egyesült Királyság és Spanyolország volt, mely tagállamok együttesen a teljes uniós vágások 47 %- -3- át adták. A 2030-ig tartó időszakra vonatkozó előrejelzés alapján megállapítható, hogy a termelés várhatóan továbbra is néhány EU-s tagállamra koncentrálódik majd.

Az EU főbb juh- és kecskehús előállítói

Középtávon a termelési potenciálra kedvező hatással lesz a várhatóan magasabb hozam realizálhatóságának lehetősége. Mindemellett az alacsony exportpotenciál az előállított termékeket a belső uniós piacon fogja tartani.

Globális verseny, mint az EU kereskedelmét korlátozó tényező

Az élő állatok exportja az EU-ban várhatóan lassú mértékben, megközelítőleg 40 000 tonnára csökken az előrejelzési időszakban, mely érték a 2019 évi időszakhoz viszonyítva 34 %-os csökkenést jelenthet. Az erős nemzetközi verseny miatt a húsexport várhatóan alacsony szintű lesz, a kivitel fő iránya a mediterrán térség lesz. Ausztrália és Új-Zéland, − amelyek a nemzetközi kereskedelem 80 %-át képviselik − várhatóan megtartja domináns helyzetét a világpiacon. Annak ellenére, hogy az EU továbbra is jelentős export célállomás marad, Ausztrália és Új-Zéland várhatóan az elkövetkező időszakban jobban összpontosítani fog a közelebbi ázsiai piacokra. Míg Ausztrália várhatóan kitölti az EU juh- és kecske húsra vonatkozóan megállapított vám-kontingensét (EU TRQ), addig ÚjZéland termelési kapacitása várhatóan nem lesz képes kiszolgálni mind az ázsiai, mind pedig az európai piacot egyaránt. Az EU behozatala, a várhatóan alacsony 2020 évi mérték után, növekedni fog, de egyértelműen alatta marad az EU által megnyitott vám-kontingens értékek teljes mennyiségének.

Az EU várható juh- és kecskehús piaci változásai

Az árak várható alakulása

A 2018 évi csúcs után az uniós árak az árcsökkentő kiigazítások hatására várhatóan mérséklődnek, majd az előrejelzési időszak második felében az árszintek normalizálódása várható. Az EU és a világpiaci árak (Új-Zéland) közötti jelentős különbség megmarad, tükrözve a magasabb termelési költségeket és a várhatóan alacsonyabb világpiaci nyomást.

Juhhús ára (EUR/t)

Forrás: agrotrend.hu / NAK / Borovka Zsuzsa